VILLE MATVEJEFF PONOVNO U RIJECI: “FAURÉ, SAINT-SAËNS, RAVEL” I “JULIJE CEZAR U EGIPTU – IZNOVA”

17. veljače 2021.

Naš počasni gost dirigent, riječkoj publici omiljeni Finac Ville Matvejeff već je stigao u Rijeku kako bi u subotu 20. veljače ravnao Riječkim simfonijskim orkestrom na koncertu “Fauré, Saint-Saëns, Ravel” te Händelovom operom “Julije Cezar u Egiptu – iznova” u petak 26. veljače. Maestra Matvejeffa nije potrebno posebno predstavljati, jer naša je publika već davno prepoznala i zavoljela njegov višestruki talent kao dirigenta, skladatelja, pijanista i čembalista. Posljednji je put na pozornici “Zajca” dirigirao krajem protekle sezone na Gala koncertu Karite Mattile te je napokon ponovno za dirigentskim pultom u Rijeci.

Subotnji simfonijski koncert uvest će vas u svijet francuske klasike. Program će otvoriti suita “Pélleas & Mélisande” Gabriela Fauréa, scenska glazba skladana za londonsko uprizorenje Maeterlinckove istoimene drame iz 1898. godine. Romantična i tragična skladba o zabranjenoj ljubavi dvoje mladih ljubavnika spada u najpoznatija Fauréova djela. Središnji dio koncerta donijet će Drugu simfoniju Camillea Saint-Saënsa koja obiluje kontrastima – od dramatičnih i energičnih dionica do tihih i nježnih. Koncertni program će zaključiti skladba “Ma mère l’Oye” (“Moja majka Guska”) Mauricea Ravela kojom je autor, po vlastitom priznanju, težio „dočarati poeziju djetinjstva”. Bajkovita skladba protkana je očaravajućim zvukovima koji podsjećaju na čarobni vilinski vrt.

Barokna opera “Julije Cezar u Egiptu – iznova” Georga Friedricha Händela u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića premijerno je bila izvedena u lipnju 2020. godine, a njezinu obnovljenu verziju prilagođenu protuepidemijskim mjerama moći ćete iz gledališta doživjeti već sljedeći tjedan, u petak 26. veljače. Maestro Matvejeff će ujedno nastupiti i kao čembalist, a riječki Julije Cezar je Diana Haller, počasna članica ansambla Opere. U ulozi Cleopatre nastupit će Anamarija Knego, Sesta će pjevati Michaela Selinger dok će Luka Ortar debitirati u ulozi Achille.

Maestro Ville Matvejeff ujedno je i umjetnički ravnatelj jednog od najpoznatijih i najprestižnijih opernih festivala u svijetu – Savonlinna Opera Festivala. Riječka operna produkcija ove sezone pozvana je na Festivalu predstaviti dvije opere, Händelovog “Julija Cezara u Egiptu – iznova” i Massenetovog “Werthera”.

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra