“ZAJC UZ VAS” – ONLINE #21

10. travnja 2020.

Uz stihove pjesme koju svi znamo, “Na morskome plavom žalu”, Dean Krivačić nam je poželio dobro jutro u četvrtak, 9. travnja.

Termin arije u podne našeg “Zajc uz vas” programa članovi muškog Riječkog opernog zbora senzacionalno su pretvorili u posvetu Ivanu Matetiću Ronjgovu:
„Umjetnost ne priznaje daljinu, umjetnost poništava granice. Ona nas je ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja otete zaboravu, trudom jednog čovjeka, skladatelja Ivana Matetića Ronjgova. Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici, skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a capella literature. Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su nam i riječi samog skladatelja: „…pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna. Stoga ovu Matetićevu skladbu optimističnog naslova posvećujemo 140. godišnjici njegova rođenja, najavljujući, nadajmo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našeg velikog skladatelja!“

“Zapis umjetnice iz karantene”, ovaj put naše baletne solistice, Laure Orlić, mogli ste pročitati u 17 sati, a “Zajčić za laku noć” doveo nam je u goste Oliveru Baljak, nacionalnu dramsku prvakinju, koja nam je poklonila Brahmsovu uspavanku.

I još jedan četvrtak #ostanidoma je prošao, a zaokružili smo ga dirljivom predstavom “Vincent”, podsjetnikom da razmislimo o tome kako je kad si drugačiji i ranjiv, a to smo svi u nekom trenutku života.

Donosimo detalje zapisa umjetnice iz karantene Laure Orlić te galeriju fotografija i videa. Pratite nas putem službene Facebook-stranice te ostalih društvenih mreža (Youtube, Instagram, Twitter). Naš online-program „Zajc uz vas“ se nastavlja!

 

 

Laura Orlić, solistica Baleta HNK Ivana pl. Zajca: “Bili smo korak pred premijeru…”

Zapis umjetnice iz karantene:

S obzirom na situaciju dosta sam uplašena za svoje zdravlje i zdravlje moje obitelji, pogotovo roditelja koji su u drugoj državi.
S profesionalne strane smo na velikom gubitku, bili smo korak pred premijeru predstave „Čipka“ u koju smo uložili puno truda i vremena, a nismo ju uspjeli pokazati našoj publici. Isto tako počeli smo raditi i na drugom velikom projektu, „Plamteća voda“. Za nas plesače par dana bez vježbi i proba znači puno, a kamoli dugi period koji je pred nama…

KAKO PROLAZE DANI
Pokušavam održati donekle formu kod kuće, a i uživati sa svojom obitelji u kućnim radostima kako bismo lakše prebrodili ovu situaciju.

KAZALIŠTE U VRIJEME KRIZE
Ljudi su društvena bića i u ovakvim situacijama fali im socijalni kontakt. Upravo na tome počiva kazalište, na izravnom odnosu s publikom koji dovodi do dijeljenja emocija. To mi nedostaje!
Zato danas treba naći načine da kazalište ostane u kontaktu s publikom, da umjetnici, kao poznate osobe u društvu, svojim angažmanom utječu na odgovorno ponašanje, ali i olakšavaju ljudima situaciju u kojoj smo se svi našli…

 

Foto & Video galerija