BALETNI ANSAMBL ODUŠEVIO NJEMAČKU PUBLIKU VEĆ DRUGI PUT OVE GODINE

7. prosinca 2022.

I drugo ovogodišnje gostovanje ansambla Baleta u njemačkom Ludwigsburgu nedaleko Stuttgarta okončano je jednako kao i ono u veljači – ovacijama publike, pohvalama kritike, ali i pozivom za nastavak suradnje i nova riječka plesna gostovanja. Dvije izvedbe baleta Sergeja Prokofjeva „Romeo i Julija“ u koreografiji Jiříja Bubeníčeka proteklog je vikenda u velikoj kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark vidjelo više od dvije tisuće gledateljica i gledatelja iz pokrajine Baden-Württemberg.

„Svako dosadašnje gostovanje riječkog Baleta u inozemstvu otvorilo nam je nove perspektive i vrlo atraktivne nove ponude pa tako i gostovanje baleta „Romeo i Julija“ u Ludwigsburgu“, rekla je ravnateljica Baleta Maša Kolar po povratku s gostovanja te nastavila o nastupu ansambla i reakciji njemačke publike. „Ovaj klasik, rađen po mjeri riječkog Baleta, poznatog po spajanju suvremenog i klasičnog baletnog stila omogućio je mnogobrojnoj publici da uživa u aktualnosti tema Shakespearovog djela i snažnoj referenci na brutalnost naše sadašnjosti. Prvaci baleta Maria Matarranz de las Heras i Michele Pastorini u glavnim ulogama pokazali su ne samo vrsno tehničko umijeće izvedbe, već nježnost, ushićenje, strast i očaj ove emocionalno nabijene koreografije koja nikoga u publici velikog Forumteatra u Ludwigsburgu nije mogla ostaviti ravnodušnim“, kaže Maša Kolar i zaključuje:

„Ludwigsburg je po drugi put u ovoj godini imao prilike uživati u našim plesačima, a s ponosom najavljujem da nas se tamo želi gledati i u budućnosti.“

Slične impresije s gostovanja donio je i prvak Kazališta Michele Pastorini koji je reakciju publike doživio izravno na pozornici plešući ulogu Romea.

„Bilo je to prekrasno iskustvo, bio sam posebno uzbuđen što ću nastupiti pred toliko ljudi, pozornica i gledalište u Ludwigsburgu su doista ogromni. Predstava je emotivno vrlo zahtjevna. Nekoliko sati prije nastupa sam hodao i nadao se da ću pronaći pravu snagu da doprem do svih tih ljudi u dvorani“, istaknuo je Michele Pastorini, a da je uspio pronaći snagu koju je u sebi tražio pred nastup, potvrdila je oduševljena publika. No, kako kaže Michele, veliki uspjeh je zajednička zasluga.

„Pretpostavljam da je moje tajno oružje moja lijepa Julija, Maria Matarranz de las Heras, jer kada imate privilegiju dijeliti pozornicu s tako divnom plesačicom i tako lijepom dušom, vrlo je lako dobiti inspiraciju. Sjećam se trenutka s kraja prve izvedbe, stajali smo na pozornici čekajući da se otvori zastor, publika je već snažno pljeskala, a mi smo bili puni radosti. Iskoristio sam taj kratak trenutak i zahvalio joj, jer moj Romeo ne bi bio isti bez nje. Isto vrijedi i za Romeove prijatelje Benvoglija i Mercuzija odnosno Leonarda De Santisa i Valentina Choua, bez naše veze moj smijeh i suze ne bi bili mogući, ali i za sve ostale kolegice i kolege s kojima sam te dvije večeri dijelio pozornicu.“

U gledalištu je bila i konzulica Biserka Lukan iz Generalnog konzulata RH u Stuttgartu koja je dijelila oduševljenje publike. Intendant Marin Blažević je i posjetio je GK RH Stuttgart gdje ga je primio glavni konzul Ivan Sablić i čestitao mu na umjetničkom radu i uspješnom gostovanju, promicanju hrvatske plesne i baletne, scenske umjetnosti u Njemačkoj. Dogovorili su i daljnju suradnju na promicanju hrvatskih umjetnika, kulture i umjetnosti, napose one plesne i baletne na području djelovanja Konzulata Stuttgart.

A svoje prosudbe i ocjene nastupa riječkog Baleta dala je i kritika.Tako kritičar Alexander Walther na portalu Onlinemerker.com (https://onlinemerker.com/ludwigsburg-forum-schlosspark-ballett-romeo-und-julia-mit-dem-ballett-rijeka-kroatisches-nationaltheater/) piše kako je „riječki Balet proniknuo u samu srž fantazije skladatelja Prokofjeva“ te da se „pleše olujnim žarom i dinamičnom žestinom“. Osim toga, kritičar naglašava da je riječ o „neopisivoj čaroliji“, „pametnoj i raskošnoj koreografiji“ , a da su „emocije i reakcije ansambla pomno razrađene“.

„Snažan završni pljesak, uzvici “Bravo”“, stoji na kraju teksta.

Nakon još jednog međunarodnog uspjeha koji je dodatno učvrstio njihovu poziciju i prepoznatljivost na europskoj plesnoj karti, baletni ansambl se u Rijeci raduje predbožićnom dobu nastavljajući s pripremama „Orašara“ kojeg će osim na matičnoj pozornici, izvesti i na još jednom skorašnjem gostovanju – 30. i 31. prosinca u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Foto & Video galerija
 
Generalni pokrovitelj Baleta