ČESTITKA RIJEČKOJ OPERI OD MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA

30. srpnja 2022.

Ministarstvo kulture i medija na svojim je Facebook stranicama objavilo čestitku našem Kazalištu na međunarodnome uspjehu koju u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Čestitamo na još jednom međunarodnom uspjehu hrvatskih umjetnika!

Za izvrsne izvedbe Händelove opere “Julije Cezar u Egiptu” i jednočinke “Arlecchino” Ferruccija Busonija i “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija, sjajne kritike i oduševljenje publike zaslužili su glazbenici i solisti opera Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, na jednom od najprestižnijih svjetskih opernih festivala – Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj. U autentičnom ambijentu srednjovjekovnog dvorca sv. Olafa, čije gledalište može primiti 2500 posjetitelja, pet večeri ovog tjedna gostovala je Opera HNK-a Ivana pl. Zajca s Händelovom baroknom operom te jednočinkama “Gianni Schicchi” i “Arlecchino” koje su realizirane u uspješnoj suradnji s Operom osječkog HNK-a u sklopu Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.

Orkestrom glazbenika obaju kazališta ravnao je Valentin Egel, “Arlecchina” – prvu jednočinku režirao je Marin Blažević, a drugu, “Gianni Schicchi” Fabrizio Melano, u kojem je u naslovnoj ulozi nastupio naš operni bard Giorgio Surian, osvojivši tako još jednu svjetsku opernu pozornicu. Za glasovitu ariju “Mio babbino caro“ mladu solisticu Dariju Auguštan publika je nagradila dugim pljeskom, a kritika je bila oduševljena „čudesnom komplementarnošću“ ovih dviju stilski potpuno različitih jednočinki i kvalitetom izvedbe hrvatskih umjetnika.

Hvalospjeve „fantastično“, „magično“ i „čarobno“, zaslužila je i izvedba Händelove opere “Julije Cezar u Egiptu” u režiji Marina Blaževića, pod dirigentskim vodstvom maestra Benjamina Bayla. Fotografije svjedoče o veličanstvenom komplementarnom dizajnu scenografije, kostimografije i scenskog svjetla, a kako prenose finski mediji, nove režijske duhovite intervencije, prilagođene ambijentu dvorca dodatno su razigrale sjajne solistice Diana Haller u naslovnoj ulozi, Anamarija Knego kao Kleopatra, te nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia i Sonja Runje u ulozi tiranina Tolomea. Finski mediji prenose dojmove publike koja je pljeskala nakon svake izvedene arije, a naše solistice i solisti na kraju premijerne izvedbe doživjeli su i ovacije više od 2000 gledatelja.”

 
Foto & Video galerija

Foto: Jussi Silvennoinen

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj