KONCERTI “OPERA GALA”: RAZMJENA GOSTOVANJA I SURADNJE

8. listopada 2021.

Veliki korak prema zbližavanju i uskoj umjetničkoj suradnji srodnih glazbenih institucija upravo čine naše Kazalište i Slovensko narodno gledališče u Mariboru. Riječki simfonijski orkestar te operne solistice i solisti Maida Hundeling, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Ivan Šimatović i Slavko Sekulić uz dirigentsko vodstvo maestra Valentina Egela predstavit će se večeras 8. listopada koncertom Opera gala publici SNG-a u Mariboru. A već u ponedjeljak 11. listopada Simfonijski orkestar SNG-a Maribor uz solistice i soliste mariborske Opere, Sabinu Cvilak, Rebeku Lokar, Valentinu Čuden, Petyu Ivanovu, Jakia Jurgeca, Irenu Petkovu, Martina Sušnika i Andreju Zakonjšek Krt uz ravnanje maestra Simona Krečiča izvest će svoj Opera gala koncert na riječkoj pozornici.

Na večerašnjem koncertu u Mariboru članice i članovi riječke Opere izvodit će arije, duete i ulomke iz poznatih djela Verdija, Wagnera, Zajca, Rossinija, Bizeta, Offenbacha, Puccinija.

I našu publiku u ponedjeljak, u izvedbi mariborskih umjetnica i umjetnika, očekuju popularne melodije talijanskog belkanta, romantične opere i verizma. Ulomcima iz različitih opernih remek-djela najznačajnijih talijanskih opernih skladatelja poput Giuseppea Verdija, Gioacchina Rossinija, Gaetana Donizettija i Giacoma Puccinija, pridružit će se solističke interpretacije iz kultne francuske i slovenske operne literature.

Razmjena iskustava dviju bogatih glazbenih tradicija, inovativnih pogleda na izvedbenu umjetnost obilježenih transkulturalizmom i interdisciplinarnošću važan je korak za umjetničko zbližavanje i suradnju Hrvatske i Slovenije.