KRISTINA KOLAR NOMINIRANA ZA PRESTIŽNU OPUS KLASSIK NAGRADU ZA PJEVAČICU GODINE!

5. lipnja 2021.

Sjajne vijesti iz Opere HNK Ivana pl. Zajca neprestano pristižu. Posljednja od njih glasi da je solistica riječke Opere, nacionalna prvakinja Kristina Kolar nominirana za jednu od najprestižnijih europskih nagrada za klasičnu glazbu, njemačku Opus Klassik nagradu u kategoriji za pjevačicu godine! A nominaciju joj je priskribila snimka izvedbe Hrvatskoga glagoljaškog rekvijema za sole, zbor i orkestar Igora Kuljerića, kapitalnog djela suvremene hrvatske glazbe, koja je održana u veljači 2020. u Münchenu pod ravnanjem Ivana Repušića. U Münchenu su uz nominiranu riječku sopranisticu Kristinu Kolar, nastupili i Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Bavarski radio, koji je izravno prenosio izvedbu, pod svojom je etiketom izdao i CD.

Zahvaljujući prestižnoj nominaciji, riječka i hrvatska primadona Kristina Kolar našla se u društvu odnosno konkurenciji s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice kao što su primjerice sopranistice Sonya Yoncheva i Fatma Said ili pak mezzosopranistica Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine.

„Velika mi je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nominirana za pjevačicu godine i to uz svjetska imena operne scene, dive kao što su Garanča, Westbroek, Yoncheva, Stemme, Jaho, Schneider… Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam“, kaže Kristina Kolar.

Opus Klassik najprestižnija je nagrada za klasičnu glazbu u Njemačkoj čiji je cilj „promovirati klasičnu glazbu“ te „prepoznati i počastiti izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi“, a dodjeljuje se u ukupno 25 kategorija. Stručni žiri čine eminentni predstavnici glazbene industrije i specijaliziranih medija.

Vijest o velikom međunarodnom uspjehu riječke solistice stiže nakon niza nedavnih uspjeha riječke Opere. Podsjetimo, ansamblu Opere dodijeljena je Diploma „Milka Trnina“ za izvedbu „Tristana i Izolde“, s velikim uspjehom „Traviata“ je gostovala u Zagrebu dok je u Rijeci s jednakim uspjehom praizvedena Juranićeva “Opera po Kamovu” i izvedena „Tosca“ s Maidom Hundeling i Dimitrisom Paksoglouom u glavnim ulogama, a samo dan kasnije održan je i koncert „Zajedno“, inauguracijski koncert četverogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere na kojem je nastupila i Kristina Kolar.

Čestitamo našoj Kristini na još jednom njezinom uspjehu na međunarodnoj razini.

 

Medijski pokrovitelj / Partner mediatico