PRESTIŽNA DIPLOMA „MILKA TRNINA“ RIJEČKOJ OPERI ZA „TRISTANA I IZOLDU“

31. svibnja 2021.

Prestižna Diploma „Milka Trnina“ za 2020. godinu pripala je ansamblu Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca za izvedbu opere „Tristan i Izolda“ Richarda Wagnera! Diploma je jučer, 31. svibnja uručena intendantu Marinu Blaževiću, a na svečanoj su dodjeli u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt bile i solistice, sopranistica Maida Hundeling i mezzosopranistica Ivana Srbljan.

U obrazloženju stručne komisije, između ostalog, stoji: „Tijekom proteklih godina riječka Opera redovito je izvodila ne samo standardni talijanski operni repertoar, već i neka od najznačajnijih djela njemačkog , francuskog , baroknog, kao i suvremenog opernog repertoara, no “Tristan i Izolda” predstavljaju jednu razinu više i najznačajnije je ostvarenje riječke Opere u posljednjem periodu.

Osim visokih ocjena kritike, osobito je značajno i pohvalno što su sve uloge – osim dviju naslovnih, prvenstveno zbog iznimno raritetnih glasova koji se traže za iste – tumačili upravo članovi solističkog ansambla riječke Opere, redom: Ivana Srbljan, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin. Također, treba napomenuti kako je uz glavnu ulogu Tristana (koju je tumačio Lars Cleveman), ulogu Izolde pjevala Maida Hundeling, odnedavno i sama počasna članica ansambla riječke Opere. Posebno valja istaknuti i Riječki simfonijski orkestar (koncertni majstor: Romeo Drucker) koji je bio važna karika u izvedbi ove iznimno kompleksne i delikatne orkestralne partiture, kao i članove zbora Opere koji su sudjelovali u izvedbi.“

A obrazloženje završava zaključkom: „Tristan i Izolda, kao seminalno djelo operne literature i djelo koje je potreslo same temelje klasične glazbene tradicije, s razlogom je rijetkost na programima hrvatskih opernih kuća. Zbog toga što svako postavljanje ovakvoga djela na pozornicu predstavlja istinski podvig, kao i zbog iznimnosti izvedbe koja je bila na najvišoj međunarodnoj razini, stručna komisija je jednoglasno odlučila dodijeliti Diplomu „Milka Trnina“ upravo ovoj predstavi i upravo ovom ansamblu.“

Podsjetimo, povijesna, prva Wagnerova opera u vlastitoj produkciji te istodobno jedna od najznačajnijih predstava u programu Rijeka 2020-EPK, „Tristan i Izolda“, u režiji legendarne američke redateljice Anne Bogart, a pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, u riječkom je HNK premijerno izvedena 22. veljače 2020.

Nakon oduševljenja publike i najviših ocjena kritike, prestižno priznanje kruna je dosadašnjih uspjeha prvog riječkog Wagnera, ali i riječke Opere uopće u posljednje vrijeme. Tijekom proteklih pet godina riječka Opera jedina u Hrvatskoj redovitio izvodi ne samo standardni talijanski repertoar nego i neka od najznačajnijih djela njemačkog (uz “Tristana i Izoldu” tu je i “Elektra”, uskoro “Erwartung”, “Saloma”), francuskog (pored “Carmen” tu su i “Werther” i “Romeo et Juliette”) te baroknog repertoara (“Julije Cezar u Egiptu”, “Didona i Eneja”), da ne govorimo o praizvedbama suvremenih djela, “Klotho” i “ReCallas” (fragmenti), te upravo praizvedena “Opera po Kamovu” koju je za riječku Operu skladao Zoran Juranić.

Nagrada i Diploma koje nose ime znamenite hrvatske operne umjetnice Milke Trnine najveća su strukovna priznanja za glazbu u Hrvatskoj. Dodjeljuje ih Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, koje ih je i ustanovilo 1957. godine, za posebno uspješne i zapažene umjetničke nastupe u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Dok se Nagrada dodjeljuje za pojedinačna umjetnička glazbena ostvarenja, Diploma “Milka Trnina” dodjeljuje se komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

Čestitamo cijelom solističkom ansamblu predstave, autorskom timu predvođenom Anne Bogart, Riječkom simfonijskom orkestru i dirigentima Villeu Matvejeffu i Kalleu Kuusavi, svim drugim umjetnicama i umjetnicima koje su sudjelovale u izvedbama “Tristana i Izolde” te tehničkom i produkcijskom osoblju našeg Kazališta koje je realiziralo projekt prvog riječkog Wagnera.

“Tristan i Izolda”, romantična glazbena tragedija u tri čina o uzvišenoj ljubavi i smrti, ostaju na programu riječke Opere i u sljedećoj sezoni kao jedina Wagnerova opera na pozornicama hrvatskih opernih kuća.