NAJAVLJENA LJETNA SEZONA: ČAK 49 IZVEDBI RAZLIČITIH PROGRAMA

3. lipnja 2020.

„Unatoč gubitku prihoda od prodaje ulaznica zbog dvomjesečne koronakrize, predstavljamo ljetnu sezonu riječkog HNK koja u lipnju, srpnju i rujnu donosi ukupno 49 programa od čega čak sedam premijera. Radi se o, na prvi pogled, spoju dviju krajnosti: nula kuna prihoda, a ukupno 49 izvedbi različitih programa. Takav program doista ne bismo mogli realizirati da jedan njegov dio nije i sastavni dio projekta EPK. Valja razbiti iluzije da bismo mogli realizirati programe poput skorašnjeg „Vježbanja života – drugi put“, ili da bi opera „Tristan i Izolda“ ikada ugledala svjetla pozornice onakva kakvu smo je gledali u veljači, da nije sredstava koja je osigurao EPK“, rekao je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević prigodom današnjeg predstavljanja ljetne sezone čiji će početak označiti premijera baleta “Čipka” u petak, 5. lipnja, a potrajat će, uz stanku u kolovozu, sve do kraja rujna. Osim toga, riječki je intendant posebno naglasio činjenicu da Rijeka, koja svojim brojem stanovnika, po europskim mjerilima, ulazi u red malih gradova, ima kazalište i brojne druge ustanove u kulturi koje druge europske prijestolnice kulture nemaju i koje svojim resursima može ostvariti ovakav ambiciozan i bogat program. „S obzirom na svoje ustanove i cjelokupnu kulturnu infrastrukturu, dosadašnju i novu još u izgradnji, smatram da Rijeka nije europska prijestolnica kulture samo ove 2020. godine već da je to bila i prije te da će biti i poslije ove nesretne 2020. godine“, zaključio je Blažević.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo nastavkom rada HNK i činjenicom da najavljeni EPK programi nastavljaju uglavnom onako kako su i bili planirani u, zbog epidemiološke situacije, izmijenjenim terminima, a sve zahvaljujući djelatnicima riječkog „Zajca“ koji su u vrijeme dok je kazalište bilo zatvoreno za gledatelje pripremali nove projekte uz prilagodbu novim okolnostima te obnavljali kazališnu zgradu.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar najavila je dvije baletne premijere, „Čipku“ početkom lipnja i „Plamteću vodu“ Andonisa Foniadakisa u srpnju, uz zahvalu baletnom ansamblu koji je svojim radom omogućio obnovu već ranije započetog pa privremeno prekinutog rada na ovim predstavama u kratkom vremenskom roku.

Iz ljetnog programa Opere, Marin Blažević je izdvojio premijeru opere „Julije Cezar u Egiptu-iznova” G. F. Händela u prostoru Exportdrvo, a iz koncertnog programa koncert Riječkog opernog zbora i drugih riječkih zborova posvećenu 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjice smrti Ivana Matetića Ronjgova u lipnju, gala koncert riječkih opernih solista “Nessun dorma”, te koncert finske i svjetske operne zvijezde Karite Mattile u rujnu.

Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame, najavila je pak tri premijere: „Vježbanje života – drugi put“ u suradnji s Talijanskom dramom, potom glumačko-lutkarsku predstavu za mlade i odrasle „Kralj Edip“ u režiji Luciana Delprata te Nušićevu “Gospođu ministarku“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat kojom će nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak u srpnju proslaviti 40. obljetnicu svog umjetničkog rada.

Talijanska drama, po riječima svog ravnatelja Giulia Settima, osim „Vježbanja života“, za srpanj priprema premijeru predstave “Il Vangelo nel nemico” / “Evanđelje neprijatelja” Roberte Dubac koja je za ovaj tekst nagrađena prvom nagradom na natječaju “Istria Nobilissima”.

Konferenciju za novinare zaključio je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar: „Pri planiranju programa nastojali smo što više „izvući“ od ljeta i ljetnih mjeseci zbog povoljnijih epidemioloških okolnosti i neizvjesne jeseni. Zbog toga je nastao rijetko bogat i intenzivan ljetni program u raskošnom opsegu koji će inaugurirati i dva nova prostora, Exportdrvo i Trg Riječke rezolucije. Vjerujemo da će Rijeka zbog toga , iako u nešto manjoj mjeri, zablistati i na mapi hrvatskog kulturnog turizma.“

 

Foto & Video galerija