KRALJ UBU
Alfred Jarry

Gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana
Redatelj:
Jernej Lorenci
Dramaturg:
Matic Starina
Igraju:
Jernej Šugman / Nina Valič / Bojan Emeršič / Jurij Zrnec / Klemen Slakonja / Sabina Kogovšek/Vojko Zidar / Boris Mihalj / Gregor Zorca / Žan Perko

prema motivima drame Kralj Ubu (Ubu roi) Alfreda Jarryja

divlja komedija o zlobi i pohlepi

Skandal, koji je 1896. na premijeri Kralja Ubua dvadesettrogodišnjeg Alfreda Jarryja podijelio publiku, neočekivano je najavio zbivanja u dvadesetom, a očito i u dvadeset i prvom stoljeću, kako na umjetničkom tako i na društvenom planu. Na planu umjetnosti, Kralj Ubu najavio je različite avangardne pokrete koji su porazili tradicionalne oblike, nadrealizam, dadaizam, kao i cijelu dramu i kazalište apsurda i, kasnije, ludizma. Na društvenom planu najavio je pohlepu i bezobzirna ubojstva. Sve to u obliku obijesne i obješenjačke igre s mnogo crnoga humora bez zadrške.

Beskrupulozni, pohlepni, a zapravo velika kukavica, tata Ubu, kojega u divljem preuzimanju vlasti ili možda čak okrutnom totalitarnom vladanju, potiče njegova žena mama Ubu, parodirana verzija Lady Macbeth, otvara mnoštvo aluzija. Moglo bi se reći kako svako vrijeme ima svojega kralja Ubua.

Predstava je osvojila niz nagrada: nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju mušku ulogu na Danima satire Fadila Hadžića (Jernej Šugman), posebno priznanje za autorstvo završnog monologa predstave (Boris Mihalj) na istom festivalu, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Jernej Lorenci) i za najbolje glumačko ostvarenje (Jernej Šugman) na sarajevskom MESS – u , Borštnikovu nagradu za glumu i Borštnikovu nagradu za kolektivnu autorsku ideju integriranja pauze u predstavu na Festivalu Borštnikovo srečanje.

Predstava traje 160 minuta s jednom pauzom.

Foto & Video galerija