„ZAJC UZ VAS 2“ – KAZALIŠTE U VRIJEME DISTANCE

Suradnja:
Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca / Opera HNK Ivana pl. Zajca / Balet HNK Ivana pl. Zajca / Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca

Kako bi publika i dalje ostala u društvu sa svojim kazalištem, svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa, „Zajc uz vas 2“, koji će se moći pratiti od 8. svibnja putem službene mrežne stranice, Youtube kanala te ostalih online platformi Kazališta. Program je ostvaren u sklopu programa ADESTE+ (Audience Development Strategies In Cultural Organisations in Europe) koji je sufinaciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Međutim, protuepidemijske mjere koje nam određuju svakodnevicu ovoga puta nisu samo razlogom već djelomično i inspiracijom novih programskih sadržaja. Riječke su umjetnice i umjetnici, čak i kroz kratke video forme, odlučili tematizirati „novu normalnost“, prije svega socijalno distanciranje, koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno. našim online projektima upozorit ćemo na “nenormalnost” premda trenutnu neophodnost te “nove normalnosti”, kao i na dvojbenost pojma “socijalna distanca” koji našu društvenost, dakle ljudskost, pa samim time i kazalište kao mjesto i događaj društvenosti i ljudskosti, pretvara u – opasnost. zašto ne bismo, čuvajući svoju društvenost i ljudskost, pa stoga i neophodnost kazališta, umjesto “socijalne” govorili o “sigurnoj” ili “fizičkoj” ili naprosto “zdravoj” – distanci?

Distancom protiv distance

Na tom tragu, umjesto „Arija u podne“ iz prvog ciklusa “Zajc uz vas”, operne će solistice i solisti sada izvoditi poznate duete iz opera s riječkog repertoara ove i proteklih nekoliko sezona, ali tako da svaki duet na drugačiji način postavlja problem “socijalno distancirane” operne izvedbe.

Članovi Riječkog simfonijskog orkestra održat će i snimiti pet komornih koncerata na – gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – Dječje kuće i Palače Šećerane. Na istoj lokaciji članice i članovi Riječkog opernog zbora će a capella izvoditi djela Ivana Matetića Ronjgova te poznate zborske dionice talijanskog opernog repertoara.

Baleti bez dodira

Riječki baletni ansambl, balet s karakterom, i u drugom će dijelu programa „Zajc uz vas“ nastojati osvijestiti kretanje kao svoju bit i kao jednu od radosti života uopće. Poštujući aktualna ograničenja u kretanju i kontaktu, ansambl postavlja pitanje, što, u kaosu promjena i novih pravila kretanja i bivanja, od plesa o(p)staje i na koji ga način mogu predstaviti i približiti. Vođeni tim pitanjem, osebujni i posebni umjetnički karakteri riječkog baletnog ansambla kreirali su nekoliko mikro koreografija kojima će pokušati otkriti nove načine komuniciranja jezikom plesa u vremenu kada taj jezik biva bitno pomaknut i limitiran. U sljedećih nekoliko tjedana publika će imati prilike pogledati mikro koreografije: Contact forbidden, box, BoNet, Baletni glosar u zraku i Čipka 2.

Drama u nama

Ansambl Hrvatske drame će predstaviti i najaviti nekoliko kazališnih predstava izvedbe kojih su, uslijed koronakrize, odgođene još neko vrijeme; „Vježbanje života-drugi put“, „Edip“, i „Gospođa ministarka“, prisjetit ćemo se i predstave koja je rijeku suočila sa sobom, „Leica format“, kao i nezaboravne „Evite“. Svaka će predstava i njena najava u virtualnom prostoru oživjeti na specifičan i novi način, u suradnji s redateljicama i redateljima predstava, na različitim lokacijama u kazalištu, ali i izvan kazališne zgrade, diljem Rijeke.

Osim toga, glumice i glumci Hrvatske drame nastavljaju i omiljen program „Zajčić za laku noć“, ciklus posvećen najmlađoj publici i Riječkom kazalištu mladih „Kamov“. Ovoga su puta, u suradnji glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra, odabrali četiri ponajbolje i najpoznatije priče „hrvatskog Andersena“, Ivane Brlić Mažuranić.
Jednom tjedno razgovarat ćemo s voditeljima i pedagozima Petog ansambla, riječkog umjetničkog ansambla koji okupljanja mlade, drugačije sposobne osobe, a kojima je ovo krizno vrijeme zasigurno posebno izazovno.

Osim bajke za najmlađe, Talijanska drama pak priprema ciklus „paralelnih“ razgovora s glumicama i glumcima svoga ansambla o njihovim pogledima na aktualnu epidemijsku i društvenu situaciju u kojoj su se, kao umjetnici i pojedinci, našli, ali i njihovim pogledima na budućnost, koliko god ona još neizvjesna bila.

Daleko, a opet tako blizu

Podsjetimo na kraju da je prvi dio online programa, „Zajc uz vas“ s publikom podijelio stotinu video radova, stihova, arija, bajki i koreografija koje je tijekom dvadeset i pet dana pogledalo gotovo 140 tisuća gledateljica i gledatelja. Iako, naravno, iznimno zadovoljni ovim rezultatima te brojnim pozitivnim reakcijama i komentarima naše publike s druge strane ekrana, sve djelatnice i djelatnici riječkog kazališta, pripremajući nove online programe, jedva čekaju povratak publike u naše gledalište.
Do tada će uz svoju publiku i dalje biti online – daleko, a opet tako blizu.

Stoga najavljujemo da naš „Zajc uz vas 2“ kreće sutra, 8. svibnja 2020. godine, a bit će dostupan na službenoj stranici Kazališta, na Youtube kanalu te društvenim mrežama (FacebookInstagram, Twitter).

 

Rijeka danas – Kazalište u vrijeme distance

Fiuman – “Zajc uz vas 2” – kazalište u vrijeme distance

Nacional – HNK Ivana pl. Zajca: Riječko kazalište u novom ciklusu online programa

Tportal.hr – Riječki HNK pokreće drugi ciklus online programa: Nadahnuće pronalaze u ‘novoj normalnosti’

Akademija Art – Online ciklus – ZAJC UZ VAS 2

Torpedo – Ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili novo ciklus online programa “Zajc uz vas 2”

Culturenet – Najava online programa ‘Zajc uz vas 2’

Teklić – “Zajc uz vas” – Kazalište u doba distance

Moja Rijeka – Kreće “Zajc uz vas 2” – kazalište u vrijeme distance

Extravagant – „ZAJC UZ VAS 2“ – KAZALIŠTE U VRIJEME DISTANCE

The World News – HNK Ivana pl. Zajca pokrenuo novi ciklus internetskog programa

HRT Radio Rijeka – Jer kazalište je posvuda: počinje ciklus “Zajc uz vas 2”

Ri portal – “ZAJC UZ VAS 2” Riječki umjetnički ansambli pripremili novi ciklus online programa!

Kigo – Zajc uz vas 2 online, kazaliste u vrijeme distance

Glas Istre – Riječki HNK pokreće drugi ciklus online programa

Rijeka.hr – Kazališta i dalje osmišljavaju online program, knjižnice i muzeji otvaraju vrata

Studentski.hr – HNK Ivana pl. Zajca pokrenuo nove online programe inspirirane socijalnom distancom

Brickzine – Kada zvuk klasike oplemeni gips: ciklus “Zajc uz vas 2” krenuo iz buduće Dječje kuće

N1 – Riječki HNK pokreće drugi ciklus online programa

Film-mag.net – Zajc uz vas 2 online, kazalište u vrijeme distance

Stilueta – “Zajc uz vas 2” novi ciklus online programa riječkog kazališta

Lanterna – “ZAJC UZ VAS 2” – KAZALIŠTE U VRIJEME DISTANCE

Kazalište.hr – Svestran i probran program

Trend51.net – Zajc uz vas 2 – virtualna kultura koja nas spaja

Moja Rijeka – „Zajčevi“ umjetnički ansambli u novoj stvarnosti

 

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija
Foto & Video galerija