PRIOPĆENJE INTENDANTA HNK IVANA pl. ZAJCA: KAZALIŠNO VIJEĆE PROTIV GIORGIA SURIANA

9. rujna 2022.

AKTUALNO KAZALIŠNO VIJEĆE “ZAJCA” JE SRAMOTA RIJEČKE I HRVATSKE KULTURE

Poštovane i poštovani,

nakon što mi je tri puta na sjednicama Kazališnog vijeća onemogućeno očitovati se i obraniti, činjenicama i dokazima, od optužbi kojima me već mjesecima ocrnjuju članovi KV-a, danas sam namjeravao javnosti konačno učiniti dostupnom cijelu svoju obranu. Međutim, ono što se dogodilo jučer na žurnoj noćnoj sjednici Kazališnog vijeća potpuno zasjenjuje činjenicu da članovi Kazališnog vijeće glasaju i donose odluku o “prijedlogu razrješenja intendanta” nakon što istome oduzmu pravo na očitovanje i obranu, na koje ih inače obvezuje Zakon o kazalištima.

Nakon što je prethodni ravnatelj Opere HNK-a u Rijeci, Filip Fak, zbog neopravdanih nedolazaka na radno mjesto dobio otkaz, još na sjednici 2. kolovoza Kazališnom vijeću sam predložio da za novog ravnatelja Opere HNK-a u Rijeci od 1. rujna 2022. imenuje Giorgia Suriana, kojemu je 31. kolovoza 2022. istekao mandat ravnatelja Opere HNK-a u Zagrebu. Bizarnim kvaziproceduralnim manevrima u aranžmanu Filipa Faka i Bojana Šobera, Kazališno vijeće tada je uklonilo iz dnevnog reda imenovanje novog ravnatelja. Imenovanje Giorgia Suriana zatražio sam i na sjednici koja je bila zakazana 7. rujna 2022. Tek 40 minuta prije početka sjednice predsjednik KV-a javlja da se sjednica neće održati zbog navodnog nedostatka kvoruma. Po drugi put propada imenovanje Giorgia Suriana novim ravnateljem Opere u Rijeci. Istog dana Kazališno vijeće ipak sastavlja kvorum te na žurnoj noćnoj sjednici u 21,30 sati donosi odluku o prijedlogu Bojana Šobera za vršitelja dužnosti intendanta koju će uputiti Gradskome vijeću, premda isto još nije niti glasalo o razrješenju aktualnog intendanta, o čemu po Zakonu o kazalištima u konačnici odlučuje Ministrica kulture i medija. Drugim riječima, tek po dobijanju odluke Ministrice stvaraju se, ili ne stvaraju, uvjeti za predlaganje i imenovanje vršitelja dužnosti intendanta. Nakon noćne sjednice u srijedu, Kazališno vijeće održalo je u četvrtak navečer još jednu žurnu noćnu sjednicu na kojoj je konačno odlučivalo, iz trećeg pokušaja, o imenovanju Giorgia Suriana ravnateljem Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Kazališno vijeće riječkog HNK-a glasalo je PROTIV imenovanja Giorgia Suriana, dobitnika Nagrade Grada Rijeke za životno djelo i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje – nagrade za životno djelo!

Giorgio Surian jedan je od naših najvećih opernih solista u povijesti. Međunarodnu karijeru ostvario je na najvećim pozornicama svijeta: milanska Scala, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu i drugdje. Tijekom svoje bogate karijere ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih uloga (opere, mise, oratoriji…). Pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta i drugi. Surađivao je s vrhunskim redateljima kao što su Franco Zeffirelli, Luca Ronconi, Werner Herzog, Andrei Konchalovsky i brojni drugi. Snimio je petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće.

Od 2008. godine Giorgio Surian je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2014. bio je nacionalni prvak riječke Opere. Protekle dvije sezone bio je ravnatelj Opere HNK-a u Zagrebu

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu Giorgio Surian je 1996. odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iste godine dobiva i nagradu Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama te nagradu Varaždinskih baroknih večeri. Dobitnik je i Nagrade Milka Trnina 2009. godine te niza nagrada za najbolje uloge u riječkom i zagrebačkom HNK-u. Osim Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo, dobitnik je i godišnjih Nagrada hrvatskog glumišta za uloge Falstaffa i Macbetha. Operna trilogija “Verdi-Shakespeare-Surian” (Macbeth, Otello, Falstaff) dobila je i godišnju nagradu Grada Rijeke.

Protiv Giorgia Suriana glasalo je Kazališno vijeće u sastavu: Zvonimir Peranić (predsjednik), Bojan Šober (zamjenik predsjednika), Dražen Mikulić, Manuela Paladin Šabanović (u ime Slavka Sekulića) i Dalibor Laginja. Bez ikakvog obrazloženja.

Ako do sada nije bilo jasno, nadam se da će sada svakome biti – Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca nema drugu misiju nego uništavati i ponižavati, pa ako treba i doajena hrvatske kulture kao što je Giorgio Surian. Ovim činom, nedostojno svoje uloge upravnog vijeća jednog nacionalnog kazališta, Kazališno vijeće HNK-a u Rijeci postalo je sramota riječke i hrvatske kulture.

Dr. sc. Marin Blažević, intendant