PUBLIKA O NAŠEM „OTELLU“: „OPERA JE SUBLIMIRALA SVU SNAGU KOJU SU JOJ DALI SHAKESPEARE I VERDI“!

6. listopada 2022.

Iščekivana obnova Verdijeve opere „Otello“ redatelja Marina Blaževića i koreografkinje Selme Banich izvedena je sinoć. Osim što je publika izvođačice i izvođače ispratila gromoglasnim pljeskom koji se pretvorio u ovacije, posebno veseli da su se u gledalištu našli posjetiteljice i posjetitelji različitih generacija i različitoga kazališnog iskustva. Došle su i cijele obitelji, svi su operu doživljavali i proživljavali na svoj način, ali zajedničko svima bilo je oduševljenje na kraju.

“Vaš sam pretplatnik i nema što nisam gledala. Ali ovo! Oduševljena sam! Sjedili smo odmah ispred zbora, toliko krasno pjevaju, nešto predivno! Sve pohvale! Ja sam stara Riječanka i od osnovne škole idem u kazalište! Ovo večeras je fantastično!”

“Izvrsno pjevaju! Stvarno uživamo! Svaka čast!”

“Dobri su, dobri, svi su dobri. Ovaj Grk, Otello, njega već znam, on je već pjevao ovdje. Jago je izvrstan i Anamarija Knego, naravno! Imamo dobar repertoar ove sezone, i „Turandot“, i „Pikova dama“, i „Čarobna frula“, i „Otello“.”

„Prvi put smo došli na operu. Interesantno, bojali smo se da će biti preteško, ali nije, naježili smo se, čitali smo titlove pa je i radnja bila jasna. Mislim da bismo mogli opet doći na operu.“

“„Otella“ sam gledala 2017. i apsolutno mi se svidio. Tada mi je ostao, ne znam zbog čega, najviše u sjećanju Giorgio Surian kao Jago, ne samo svojim glasom nego i svojom glumačkom kreacijom, doveo je Jaga do punog izražaja. Međutim, moram reći da je današnja predstava „Otella“ za moje pojmove, kako sam je shvatila i kako sam je doživjela, još jača. Ona je zapravo sublimirala svu snagu koju je Shakespeare dao u svojoj tragediji, a Verdi u svom glazbenom djelu, svu tu dramsku snagu večeras doživljavam kao živu istinu. Na kraju ne mogu ništa drugo nego zaplakati i reći „hvala“. Hvala Marinu jer mislim da je napravio čudo u režiji, svim njegovim suradnicima, i jasno, primarno ansamblu, i Orkestru, i Zboru, i pogotovo večerašnjoj solističkoj ekipi. Anamarija Knego je sjajna, ali sjajni su i kolege, gosti. Scena između Anamarije i Dimitrisa je nezaboravna u svojoj ljubavi, u svojoj mržnji, u svojoj strasti, u svom užasu koji se može dogoditi između dvoje ljudi koje se zapravo vole. Oduševljena sam!”

Riječki „Otello“ uskoro putuje na Kretu! Zaželimo mu isti uspjeh kao i na domaćoj sceni!

Foto & Video galerija
Sponzor vina Gala salona “Gale”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj