STUDENTI – ZAINTERESIRANA I ANGAŽIRANA PUBLIKA

4. studenoga 2021.

Prizemlje Filozofskog fakulteta riječkog Sveučilišta pretvorilo se privremeno u kazališnu pozornicu: umjetnice i umjetnici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca posjetili su Fakultet u četvrtak, 4. studenog, te studenticama, studentima, nastavnicama i nastavnicima najavili nove predstave koje pripremaju, ali i doslovno im pokazali kako ih pripremaju. Okupilo se tom prilikom više od stotinjak mladih koji su sa zanimanjem pratili događanje.

Nakon baletnog classa koji je izveo baletni ansambl, studentima su se obratili dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević koji su ukazali na važnost povezivanja akademskog svijeta sa svijetom umjetnosti, kulture i društva te izrazili uvjerenje da su studenti nova, zainteresirana i angažirana kazališna publika. Intendant je najavio i nova strujanja u Kazalištu pod nazivom “Transformacija” u kojima je upravo suradnja s mlađom publikom ključna.

Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica i glumica Talijanske drame Serena Ferraiuolo pozvale su mlade na dramske predstave, posebno one koje otvaraju suvremena i kontroverzna pitanja: “Fahrenheit 451”, “Amarcord”, “Kralj Edip”, “Decameron”, “E la nave va”/ ”I brod plovi”.

Ravnateljica Baleta, Maša Kolar, istaknula je kako baletni ansambl riječkog Kazališta čine umjetnice i umjetnici iz raznih krajeva svijeta i izvode suvremeni i neoklasični repertoar koji modernim pristupom privlači mlađu publiku, te osobito istaknula predstavu “Odiseja” koja je upravo na programu, te uskoro i slavnog “Orašara” za one koji žele vidjeti ples “na špicama i u pačkama”. Također je pozvala zainteresirane na “Baletnu početnicu”, program plesne edukacije Riječkog kazališta mladih “Kamov” koji djeluje u okviru “Zajca”.

Opernu i koncertnu sezonu predstavio je mladi šef dirigent Valentin Egel koji je na prezentaciju stigao izravno s probe “Čarobne frule” te naglasio kako je upravo uprizorenje te slavne Mozartove opere povijesni trenutak za Rijeku budući da nikad prije nije postavljena u našem gradu. Egel je pozvao mladu publiku i na koncerte ističući kakav je doživljaj vidjeti i čuti više od stotinu glazbenika na sceni.

Potom je izveden dio probe za predstavu “Čarobna frula” u kojoj sudjeluju i studentice Studija glume i medija, a na kraju su se svi okupljeni družili i razgovarali uz doručak po kojem je cijelo događanje i nazvano “Doručak sa Zajcom”.

Foto & Video galerija
   
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
 

Sponzori predstave “Fahrenheit 451”

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico