Stefany Findrik, Paweł Konik, Goran Jurić, Bože Jurić Pešić, Josipa Gvozdanić, Brett Sprague, Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Upoznajte likove „Rajninog zlata“

5. lipnja 2024.

Prije dolaska na jednu od triju izvedbi prologa veličanstvene operne tetralogije „Prsten Nibelunga“, „Rajnino zlato“ upoznajte se s bogovima, divovima i patuljcima koji se sukobljavaju u tome svijetu:Wotan (Goran Jurić)

Vrhovni bog koji je svoje oko zamijenio za mogućnost da pije iz vrela mudrosti podno Yggrdrasil. Od njegove grane izradio je koplje kojim je zarezao samo stablo zbog čega su, i stablo, i vrelo presušili. U koplje je urezano pravo ljudskoga svijeta.

 Loge (Brett Sprague)


Lukavi i dovitljivi bog vatre, Wotanov savjetnik. Iako na strani bogova, osuđuje njihove postupke. Njegova lukavost stvara probleme, ali ga i izvlači iz njih.

 Fricka (Stefany Findrik)


Wotanova žena, čuvarica bračnih veza, ona stoji za red i moral u svijetu. Freia je njezina sestra, a Froh i Donner braća.

 Freia (Josipa Gvozdanić)


Božica mladosti, ljubavi i ljepote, čuvarica zlatnih jabuka koje bogovima omogućuju vječnu mladost. Ona je cijena novoga dvorca bogovima izgrađenog rukama braće divova, Fafnera i Fasolta.

 

Froh (Bože Jurić Pešić) i Donner (Paweł Konik)


Donner je bog-gromovnik te čekićem zatvara i rastvara neba. Njegov brat Froh je bog proljeća te je mirnija polovica u ovome bratskom odnosu. Njihove sestre su Freia i Fricka prema kojoj su jako zaštitnički nastrojeni.

 

Erda (Dubravka Šeparović Mušović)


Božica Zemlje, Erda je biće koje posjeduje svu mudrost svijeta prema riječima Richarda Wagnera jer posjeduje znanje o prošlosti i budućnosti. Pojavljuje se u trenucima neizvjesnosti, ali nikada s jasnim odgovorima: njezina mudrost prenosi se isključivo zagonetkama koje drugi, za svoje dobro ili zlo, moraju razotkriti.

 

Alberich (Jure Počkaj) i Mime (Marko Fortunato)


Zlodušni Nibelung koji je prvi među likovima platio cijenu Rajninog zlata proklevši ljubav. On je vladar Nibelunškog carstva, podzemlja koje nastanjuju njegovi podanici i kovači, Nibelunzi. Mime je njegov brat, vrstan kovač, koji će mu izraditi čarobni pokrov, Tarnhelm.

 

Fasolt (Luka Ortar) i Fafner (Slavko Sekulić)


Braća divovi koji bogovima grade dvorac Valhallu. Njihova cijena je Freia. Fasolt je dobroćudniji od njih dvojice te bi radije odabrao božicu doli nibelunško blago. Fafner, pohlepniji, drugačijeg je mišljenja. Prvi će osjetiti prokletstvo prstena.

 

Woglinde (Gabriela Hrženjak / Karla Mazzarolli), Wellgunde (Gabrijela Deglin / Lorena Krstić) i Flosshilde (Emilia Rukavina / Ivana Miletić) – mlade i bezbrižne kćeri Rajne. Njihov jedini zadatak je čuvati Das Rheingold – Rajnino zlato.

 
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj