UZBUĐENJE U RIJEČKOJ OPERI: POVRATAK OPERNOG SPEKTAKLA

9. rujna 2021.

Izvedba Puccinijeve “Madame Butterfly” u petak, 10. rujna neće značiti samo povratak opere neprolazne popularnosti i ljepote već i ono na što smo čekali posljednjih godinu i pol dana. Bit će to konačno povratak pravog opernog spektakla koji oduzima dah, bez pandemijskih ograničenja u izvedbi i postavu. Orkestar se s dirigentom Valentinom Egelom vraća u orkestralnu rupu te pozornicu u potpunosti prepušta solistima i zboru u raskošnim kostimima Jurja Zigmana, živopisnoj scenografiji Slavena Raosa i neodoljivom egzotičnom, japanskom ugođaju. Sjajnu solističku ekipu dirljive operne melodrame u režiji Dražena Siriščevića predvodit će Anamarija Knego kao Cio-Cio San i Aljaž Farasin kao Pinkerton.

Ovu će izvedbu obilježiti i jedan debut, u ulozi Suzuki prvi će put nastupiti mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina koja nas je posljednji put oduševila kao zavodljiva Lola u operi “Cavalleria rusticana”, a rado se još sjećamo i njene Mercedes u “Carmen”.
“Uistinu se nisam nadala da će uloga Suzuki tako rano doći u moje ruke i to još u mom rodnom gradu. Zaljubila sam se u Puccinijevu glazbu koja tako vjerno dočarava japansku kulturu i običaje, a ista takva je i režija Dražena Siriščevića i kostimi Jurja Zigmana. Kultura i običaji Japana veoma su daleki našoj kulturi i mislim da je upravo u tome težina ove uloge”, kaže Emilia Rukavina i dodaje kako je rad na ulozi bio veoma intenzivan. “Profesorica Martina Gojčeta Silić, maestro Valentin Egel i redatelj Dražen Siriščević potrudili su se pronaći “moju” Suzuki, na čemu sam im jako zahvalna. Zahvaljujući njima i divnim kolegama koji dišu s predstavom “uskakanje” u ovu predstavu je bilo ugodno, jako sam puno naučila.”

Podijelite s nama uzbudljiv trenutak riječke Opere koji smo se mjesecima čekali i nadali mu se. “Un bel di vedremo…” Sada znamo koji je to dan: petak, 10. rujna. I ne zaboravite, svi smo s COVID-potvrdama.

Foto & Video galerija
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico