Završeno četvrto Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov“: OVO SU ISTINSKE MLADE OPERNE SNAGE

15. srpnja 2022.

Na kraju četvrtog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov“, pravog slavlja operne umjetnosti u našem Kazalištu, najviše razloga za zadovoljstvo zasigurno je imala mlada hrvatska sopranistica Darija Auguštan. Njezine su interpretacije dviju arija, uz Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Simona Krečiča, jednako dojmile i žiri i publiku. Tako je osim prve nagrade međunarodnog stručnog žirija, tri tisuće eura, dobila i nagradu publike koja, jednako kao i žiri, nije imala nimalo lak zadatak jer je uzbudljiva finalna večer doista obilovala sjajnim nastupima mladih opernih nada. Prvu su nagradu laureatkinji predale Sanja Car Haidinger u ime pokrovitelja nagrade tvrtke PK-Palfinger Kran d.o.o. te umjetnička voditeljica Natjecanja Vlatka Oršanić.

Mezzosopranistica Emilia Rukavina dobila je drugu nagradu međunarodnog stručnog žirija, dvije tisuće eura, a nagradu joj je uručila Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, pokrovitelja nagrade.

Treća je pak nagrada žirija, tisuću eura, otišla u ruke ukrajinskog basa Serhiija Moskalchuka koju su mu uručili Marko Mikašinović iz Turističke zajednice grada Rijeke, koja je pokrovitelj nagrade te članica žirija, proslavljena Dunja Vejzović.

Osim novčanih nagrada o kojima je odlučivao žiri, dodijeljene su i posebne nagrade u suradnji s čak četiri operne kuće u regiji, a to su nastupi jednog ili više odabranih pjevačica ili pjevača u opernim ili koncertnim produkcijama Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, Opere Kazališta Cheminz, te, naravno, Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca.

Skorašnja intendantica HNK-a u Zagrebu Iva Hraste Sočo obznanila je kako zagrebačke angažmane mogu očekivati ukrajinski bas Serhii Moskalchuk i češki bariton Robin Červinek, kojima je i uručila nagrade.

Nastup u Ljubljani očekuje pak baritona Davora Nekjaka kojemu je posebnu nagradu predao umjetnički voditelj Opere SNG-a u Ljubljani Marko Hribernik.

I put u Maribor osigurao je bas Serhii Moskalchuk, a posebnu nagradu primio je iz ruku umjetničkog voditelja Opere Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora Simona Krečiča.

Posebnom nagradom Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca odnosno budućim angažmanom na riječkoj pozornici šef dirigent Valentin Egel i intendant Marin Blažević odlučili su nagraditi Mariannu Martirosyan, sopranisticu iz Armenije.
Posebne nagrade Opere Theatra Chemnitz, što im ih je predao tamošnji ravnatelj Patrick Wurzel, dobilo je petero mladih pjevača: nizozemska mezzosopranistica Véronique van der Meijden, tenor Bože Jurić Pešić te baritoni Krešimir Dujmić, Jurica Jurasić Kapun i Robin Červinek.

Ove se godine za riječko se Natjecanje prijavilo više od stotinu pjevačica i pjevača iz zemalja Europe i Azije te SAD-a od kojih je izabrano i u prvom krugu nastupilo njih 65, a u finalu desetero najboljih.

Međunarodni stručni žiri činili su sopranistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Vlatka Oršanić, ujedno i umjetnička voditeljica Natjecanja „Zinka Milanov“, proslavljena mezzosopranistica Dunja Vejzović, potom sopranistica i skorašnja intendantica HNK-a u Zagrebu Iva Hraste Sočo, osnivač agencije Ammann-Horak Agency u Zürichu Mariano Horak, umjetnički ravnatelj Opere Theatre Chemnitz Patrick Wurzel, muzički ravnatelj Opernog studija Bavarske državne opere Tobias Truniger, casting savjetnik brojnih njemačkih opernih kuća Christian Carlstedt, redatelj i svjedok vremena Metropolitan Opere u kojem je pjevala Zinka Milanov Fabrizio Melano te intendant riječkog HNK-a Marin Blažević i Valentin Egel, šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra.

Osim publike u gledalištu „Zajca“, Natjecanje je pratilo i više od tisuću i dvjesto gledatelja prijenosa uživo.

I kako je na kraju večeri, kroz koju je vodila riječka glumica Ivna Bruck, rekla primadona Vlatka Oršanić, ovo je Natjecanje, održano nakon pandemijske stanke, impresivnim nastupima mladih opernih nada, nove generacije opernih pjevačica i pjevača, još jednom potvrdilo koliko je operna umjetnost živa i koliko može biti lijepa.

A Lidija Horvat-Dunjko, još jedna vrsna hrvatska sopranistica i profesorica, koja je Natjecanje pratila iz publike nam je po završetku rekla: „Sjajan koncert! Zbilja je puno mladih glasova, bilo je prelijepo, baš sam uživala. Naši mladi pjevači i pjevačice su bili stvarno dobri, oni su naš ponos!”

Evo što smo još čuli od sinoćnjih posjetiteljica i posjetitelja dok su u pauzi odlučivali čija ime zaokružiti na glasačkom listiću:

“Ovo su prave mlade snage! Teško je bilo odlučiti se za jednoga. Odlični su!”

“Jako lijep koncert, iznad očekivanja. Uživamo!“

“Predivno. Izvrsni pjevači, ne znam tko je od koga bolji. Svaka čast svima!”

“Još razmišljam koga ću zaokružiti, toliko ih je dobrih.”

Foto & Video galerija
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Pokrovitelj projekta “Zinka Milanov”

Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj
Medijski pokrovitelj