BALETNA PREMIJERA I NAGRAĐIVANA MONODRAMA – „MEDITERANSKA TRILOGIJA“ I „DOWN, BY LAW“ U PRODAJI!

28. siječnja 2022.

Početak veljače donosi prvu ovosezonsku baletnu premijeru i to čak triju predstava u jednoj večeri u sklopu „Mediteranske trilogije“, te više puta nagrađivanu monodramu Hrvatske drame „Down, by law“ za koje je upravo počela prodaja ulaznica. „Mediteransku trilogiju“ premijerno pogledajte 4. veljače, a reprizno 5., 7. i 8. veljače na velikoj pozornici „Zajca“, dok vas u Dram(m)a centru „Zajc“ 4. i 5. veljače očekuju izvedbe „Down, by law“.

U prvoj baletnoj premijeri ove sezone troje koreografa prevodi partiture velikih skladatelja Stravinskog, Debussyja i Ravela u kompozicije i ritmove raznovrsnog pokreta i plesa, u „Mediteransku trilogiju”. Prvi dio trilogije je obnova neoklasičnog baleta „Pulcinella“ koreografa Giovannija Di Palme. On u ovoj predstavi izlazi iz stereotipa klasičnog baleta i prelazi u pantomimu komedije dell’arte. Očekuje vas prava baletna zabava na špicama koja će se svidjeti svim generacijama – prpošnost, dinamične izmjene i šaljivost u iznimno koherentnoj izvedbi.

Raskošni plesački talent prvaka našeg Baleta, Michelea Pastorinija i Nicole Prata u alternaciji, ističe koreografkinja Maša Kolar u drugom dijelu trilogije „Poslijepodne jednog fauna“. Faun je u našoj predstavi suvremeni narcis, kojeg ne zanima ništa drugo osim sebe samoga.

Nježno, profinjeno i strastveno neoklasično finale ove baletne trilogije inscenirat će s Ravelovom „Španjolskom rapsodijom” novo koreografsko ime europskih pozornica, Filipe Portugal. Predstava je to koja će vas odvesti na tajanstveno i karizmatično mjesto Mediterana.

„Down, by law“, predstava autorice i redateljice Mile Čuljak impresija je razdoblja od rođenja dječaka Borisa do njegovih nekoliko godina starosti. Boris je predivno dijete i iščekivani sin svojih roditelja rođen sa sindromom Down. Prema riječima autorice i Borisove majke predstava je nastala „u želji da doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom“. Monodramu izvodi naša prvakinja Jelena Lopatić koja je za ovu ulogu dobila Nagradu publike „Andreja Blagojević” u sezoni 2017./2018. Predstava je dobila i Nagradu publike „Zlata Nikolić” za najbolju predstavu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018. A nedavno je „Down, by law” Hana Veček režirala kao audio dramu u Dramskom programu Hrvatskoga radija, iz ciklusa Radio ateljea, i sada se nalazi u užem izboru za Najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC!

Partner predstave Pulcinella