ČAK ČETIRI OPERNA NASLOVA U PET TJEDANA

25. veljače 2021.

Obnova opere „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ u petak, 26. veljače 2021. bit će čak četvrti operni naslov u „Zajcu“ u svega pet tjedana. U vrijeme kada je uslijed pandemije većina europskih, pa i svjetskih, kazališta zatvorena, a i ona rijetka koja rade uglavnom ne izvode opere, riječki HNK bilježi pravi procvat opernih izvedbi posve prilagođenih svim protuepidemijskim mjerama i preporukama. Naime, zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se vratila na riječki kazališni program, a neke su protuepidemijske mjere izravno ušle u režijski koncept predstave. Tako smo nakon 23. siječnja kada je izvedena posljednja repriza Bizetove „Carmen“, već nakon četiri dana, 27. siječnja svjedočili premijeri Mascagnijeve „Cavalerije rusticane“ da bi potom, nakon svega dvanaest dana, 8. veljače na scenu bila premijerno postavljena i Verdijeva „La Traviata“.

Sutrašnjom obnovom Händelovog „Julija Cezara“, pod dirigentskim vodstvom maestra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića na riječku se scenu vraća pravi barokni spektakl, posljednji put prije gostovanja na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj.

I u obnovljenoj verziji izabranu solističku ekipu predvodit će Diana Haller kao Julije Cezar i Anamarija Knego kao Kleopatra, a ponovno će im se pridružiti Dubravka Šeparović Mušović, Michaela Selinger i Sonja Runje koje su već svojim nastupima u ovoj predstavi osvojile i publiku i kritiku. Nastupit će ponovno i Ivan Šimatović, a svoje debije u ovom opernom naslovu ostvarit će bas-bariton Luka Ortar i kontratenor Franko Klisović.

Podsjetimo na kraju kako je kritika ovu predstavu ocijenila i opisala kao „fascinantnu i koherentnu“, kao „podvig i trijumf pojedinačnog i kolektivnog umijeća i kazališne umjetnosti u njenom najboljem izdanju“, predstavu koja „nudi mnogo više od sjajne operne izvedbe“, kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica“ ili „užitak koji se gleda širom otvorenih očiju i koji otkriva čaroliju barokne glazbe“. Osim riječke, predstava je oduševila i publiku u Ljubljani prigodom gostovanja u Cankarjevom domu.

Operni maraton nastavljamo i u ožujku novim izvedbama „Carmen“ i „Traviate“.