Izvođački i autorski tim predstave "Glorija"

Mirakul u Rijeci!

24. svibnja 2024.

Nakon 26 godina na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca, na oduševljenje domaće kazališne publike, vratila se drama Ranka Marinkovića, „Glorija“. Klasik hrvatske dramske literature u režiji Senke Bulić iznova je pred gledatelje postavio borbu žene s ideološkim dogmama i društvenim normama.

„Odlično! Ne znam što bih drugo rekao. Nije mi prva „Glorija“, ali ova je drugačija, modernija, dinamičnija i vjerujem da će za mlađu publiku biti sjajna. Redateljski, glumački, sjajno! Ivna Bruck je bila izvrsna, kao i don Jere!“, nije pred nama skrivao oduševljenje Bruno Lončarić.

Za svoju izvedbu naslovne uloge najveće ovacije otišle su u smjeru Ivne Bruck. Ništa manje ovacije za svoju interpretaciju dona Jere zaslužio je glumac HNK-a u Varaždinu, Karlo Mrkša, kao i Jasmin Mekić koji je igrao don Zanu. U riječko kazalište vratio se i Toni Plešić u ulozi Rikarda Kozlovića, bolje znanog kao Floki Fleša.

Važne uloge u predstavi igrali su još Dušan Gojić (Biskup), Denis Brižić (don Florijo), Duško Valentić (Toma), Olivera Baljak (Majka), Ana Marija Brđanović (klaun Bep i Žena), Marko Ilić (klaun Bembo), Emilio Alcantara (klaun Bembo) te članovi i članice Dramskog studija Pontes: Luka Ercegović, Lucija Sabljar i Aria Sofija Čule. „Uistinu je lijepa predstava, a posebno želim pohvaliti svećenike, biskupa te crkvenjaka“, kazala je Branka Brljević.

“Odlično! Jako smo zadovoljni. Ovo nam je prva „Glorija“! Još uvijek smo pod dojmom, ali odličan nam je bio don Jere kojeg smo prošli put gledali kao Marlija („Slučaj vlastite pogibelji“). I bez sumnje, Glorija je također bila sjajna“, rekla je za dvoje Tea Mladenić.

Uz klaunove, cirkus su na pozornici oživjeli i plesači i plesačice Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca: Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir Bagadur, Ksenija Krutova, Jody Bet, Yurika Kimura i Gabrielle Colson.

Preklopljene prostore crkve i cirkusa scenografski su oživjeli Tomislav Ćurković i njegov asistent, Ivan Botički. Za glazbu je zaslužan par Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Kostimografiju predstave potpisuje Ana Mikulić, koreografiju i scenski pokret Leo Mujić, oblikovanje svijetla Predrag Potočnjak, a dramaturgiju Vesna Đikanović.

Za sve one koji ne vjeruju da se u HNK Ivana pl. Zajca uistinu dogodio mirakul, imat će čak šest izvedbi da se uvjere u suprotno. Prva sljedeća na rasporedu je 6. lipnja u 19.30.

Nemojte nam vjerovati na riječ, uvjerite se sami!

Foto & Video galerija