NIJE – NEGO (2)

28. svibnja 2022.

Draga naša publiko, nastavljamo s kampanjom NIJE – NEGO.

Dana 27.05. u prostorijama jedne političke stranke održana je tiskovna konferencija posvećena situaciji u riječkom Kazalištu. Jedini glumac među okupljenima, Dražen Mikulić, prenose mediji, govorio je u prostorijama regionalne političke (!) stranke o “devastiranoj Hrvatskoj drami” te kako je “Drama doslovno bačena u skladište”, naime “u prostor Ivexa, od kojeg prema njegovu sudu bolje uvjete ima i KUC Kalvarija.”

Istoga dana navečer, gotovo svi preostali članovi ansambla Hrvatske drame, po deveti put od premijere 12. travnja, izveli su pred punim gledalištem sjajnu predstavu “Na tri kralja ili kako hoćete”, u režiji Franke Perković i dramaturgiji Gorana Ferčeca. O ansamblu Hrvatske drame, Franka Perković, donedavno i dekanica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, izjavila je da „glumački ansambl riječke Hrvatske drame ulazi među tri najbolja ansambla u široj regiji te da ga čine iznimno talentirani, uspješni i kvalitetni glumci i glumice vrlo širokih mogućnosti glumačkog izraza.“

O “Na tri kralja” kritičarka Novog lista Nataša Govedić napisala je da: „Predstavu energetski nosi scenski pokret, stilski veoma razrađen i svjestan kabaretskih mogućnosti stalne parodije dvorskih, služinačkih, rodnih i seksualnih konvencija, bez kojega teško da bismo mogli govoriti o kompleksnostima čitave izvedbe“.

“Devastacija” Hrvatske drame jučer navečer nastavljena je pred prepunim gledalištem “Zajca”:

Istoga dana navečer, u “skladištu” u koje je “bačena Drama”, pred rasprodanim gledalištem izvedena je predstava “Yira, Yira” autora Bruna Isakovića i Nataše Rajković, koprodukcija “Drugog mora”, “Malo Sutra”, EPK 2020., koja je prije nekoliko dana izvedena i u zagrebačkom HNK-u na otvorenju Queer festivala.

To “skladište” – to je novi Dram(m)a centar našeg “Zajca”, nedavno inauguriran premijerom “Enigmatskih varijacija” 10. prosinca 2021. u režiji legendarne Neve Rošić. Pogledajte fotografije i video tog “skladišta” u kojem režiraju doajenka hrvatskoga glumišta Neva Rošić, dekanica ADU Franka Perković, Ivan Penović, Vito Taufer, Igor Pison

Foto & Video galerija

“Devastiranje Hrvatske drame” nastavit ćemo uskoro i na festivalima Dani satire u Zagrebu, Zlatni lav u Umagu, a sljedeće sezone i na turneji po svim drugim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, u Mariboru, Beogradu… Vrhunac te “devastacije” očekujemo i na velikoj turneji po Latinskoj Americi u jesen 2023.