JURANIĆ & JURINIĆ
Svečano otvaranje sezone 2017/2018

Dirigent:
Solist:
Koncertni majstor:

29.9.2017.

Naglasak ove sezone je na remek-djelima klasične glazbe. Tako ćemo na samom otvorenju sezone čuti jednu od najpopularnijih Beethovenovih simfonija – Sedmu. Uvijek rado viđenom gostu – maestru Zoranu Juraniću u istoj će se večeri pridružiti apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, mladi Aljoša Jurinić, u izvedbi drugog klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva. Ipak, sam početak koncerta rezerviran je za Ivana pl. Zajca i njegovo djelo Rapsodia Fiumana.

Program:
Ivan pl. Zajc: RAPSODIA FIUMANA

Sergej Prokofjev: KONCERT ZA KLAVIR I ORKESTAR br. 2 u g-molu op. 16
I. Andantino
II. SCHERZO: Vivace
III. INTERMEZZO: Allegro moderato
IV. FINALE: Allegro tempestoso

*****

Ludwig van Beethoven: SIMFONIJA br.7 u A-duru op.92
I. Poco sostenuto, Vivace
II. Allegretto
III. Presto
IV. Allegro con brio

Koncert traje dva sata s pauzom.

ZAJČEVA RAPSODIA FIUMANA

Ivan pl. Zajc (1832 – 1914) hrvatski je skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog. Rijetka je pojava u novijoj kulturnoj povijesti da jedan umjetnik ovlada kroz puna četiri desetljeća glazbom jednog naroda, kao što je bio slučaj sa skladateljem Ivanom pl. Zajcom, po kojem je razdoblje hrvatske glazbe od 1870. do 1916. prozvano njegovim imenom. Zajc nije samo utemeljitelj hrvatske opere kao umjetničke ustanove već je opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio i u stvaralačkom smislu, jer je do njegova dolaska u Zagreb bila izvedena samo jedna hrvatska opera – Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog. Zajčev opus broji preko tisuću djela! Među njima su opere (Mislav, Ban Leget, Nikola Šubić Zrinjski, Lizinka, Pan Tvardovski, Zlatka, Kraljev hir, Prvi grijeh, Primorka, Galileo Galilej i Armida), operete, brojne kantate, pjesme i zborske skladbe, koncertantna i komorna djela i radovi sa svih područja glazbenog stvaralaštva.

Maestro Zoran Juranić o Zajčevoj skladbi koja se večeras izvodi:

„Skladbu Rapsodia Fiumana, op. 731 (u podnaslovu označenu kao Quadro sinfonico) napisao je Ivan pl. Zajc za odmora u Lovranu u kolovozu 1891, nakon što mu je riječka Societa filarmonico-drammatica izrazila želju da glazbenicima u rodnom gradu posveti jednu orkestralnu skladbu. Posveta riječkom Društvu napisana je na naslovnici partiture: „Alla lodevolissima Direzione e Società Filarmonico-drammatica in Fiume l’autore in segno di sentita stima dedica la presente Rapsodia fiumana…” Vjeran svojoj bogatoj melodijskoj invenciji, Zajc je napisao nepretenciozno, lepršavo i dopadljivo djelo, koje je po uzorima i inspiraciji bliže radovima iz njegovog bečkog, operetnog razdoblja negoli operama i skladbama nastalim za zagrebačke pozornice i koncerte. Zanimljivo bi bilo istražiti nije li jednostavna, gotovo kičasta melodija u srednjem dijelu možda citat nekog riječkog gradskog napjeva iz Zajčeve mladosti.”

PROKOFJEV BESKOMPROMISNO I LIRIČNO

Sergej Sergejevič Prokofjev (1891 – 1953) jedan je od najplodnijih i najvažnijih ruskih skladatelja 20. stoljeća, dirigent i pijanist. Između ostalog, skladao je sedam simfonija, šest klavirskih koncerata, jedanaest klavirskih sonata, četrnaest opera (od kojih su poznatije Zaljubljen u tri naranče, Rat i mir, Kockar i dr.), devet baleta (Romeo i Julija, Pepeljuga i dr.), orkestralna djela, solo pjesme, zborska djela, glazbu za filmove (primjerice  redatelja Sergeja Ejzenštejna, Aleksandar Nevski i Ivan Grozni), a poznat je i po orkestralnoj suiti Petar i vuk za djecu, za koju je napisao glazbu i tekst. Iako izrazito produktivan skladatelj, njegova je glazba kao i Šostakovičeva, bila na udaru staljinističkog režima (i nagrađivana i obezvrijeđivana), te je posljednje godine života proveo lošeg zdravlja i u financijskoj nesigurnosti.

Svoju je glazbenu osobnost Prokofjev počeo utvrđivati prvim dvama klavirskim koncertima kojima se udaljio od dotadašnjih prevladavajućih ukusa. Prvim se koncertom, dovršenim 1912. godine, utvrdio kao enfant terrible, kako su o njemu govorili šokirani profesori i kritičari. Za isti je pak Koncert dobio Rubinsteinovu nagradu.

Drugi je koncert Prokofjev skladao tijekom 1912. i 1913. godine nastojeći stvoriti još snažnije djelo koje zahtjeva još veću virtuoznost. Svoj je Koncert za klavir i orkestar br. 2 u g-molu, op. 16 praizveo kao solist već 1913. godine u Pavlovsku kod Sankt Petersburga. Bio je to koncert o kojem se pričalo, od glasnog oduševljenja i pohvala, do onih koji su žurili ka izlazu proklinjući futurističku glazbu, žaleći što su došli zbog užitka, a slušali nešto što ih je izludilo. Bila je to godina brojnih „skandaloznih” praizvedbi (primjerice četiri mjeseca ranije – Posvećenje proljeća Stravinskog). Prokofjev je Drugi koncert posvetio bliskom prijatelju i pijanistu Maksimilijanu Schmidtu koji je počinio samoubojstvo te godine. Za vrijeme Ruske revolucije, izvorni notni rukopis Drugog koncerta uništen je u požaru u Petersburškom stanu Sergeja Prokofjeva. Kako su ga informirali prijatelji, novi „stanodavci” kuhali su na notnom zapisu omlet.

Druga je verzija Drugog koncerta pisana za vrijeme boravka u Parizu – Prokofjev je odlučio rekonstruirati notni zapis prema sjećanju 1923. godine. Ponovno je svoje omiljeno djelo izveo kao solist 1924. godine u Parizu.

Koncert za klavir i orkestar br. 2 u g-molu, op. 16  jedan je od najzahtjevnijih u čitavoj klavirskoj literaturi.

OBOŽAVANA ODA ŽIVOTU

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) njemački je skladatelj i pijanistički virtuoz. Pripada samom vrhu europske umjetničke glazbe. Stvorio je opsežan glazbeni opus i udario temelje romantičkom izrazu, okušao se u mnogim glazbenim vrstama: klavirske sonate (32), komorna glazba (16 gudačkih kvarteta), simfonije (9), uvertire i druga orkestralna djela, solističke skladbe, skladbe za puhačka glazbala, razna djela za glasovir (sonate, varijacije i dr.), mise, operu, balete i scensku glazbu, kantate, pjesme, arije, zborska djela, kanone i obradbe popularnih pjesama.

Beethoven je počeo skladanje Sedme simfonije 1811. u tišini i ljepotama tadašnjih mađarskih toplica. Sedma simfonija premijerno je humanitarno izvedena 8. prosinca 1813. za austrijske i bavarske vojnike ranjene nekoliko mjeseci ranije u bitci kod Hanaua. Bečka je publika, depresivna nakon Napoleonovih okupacija Beča 1805. i 1809. godine, te nadajući se pobjedi nad njim, prigrlila energiju i ljepotu simfonije. Mnoštvo je ustalo na noge zahvaljujući radosnoj simfoniji pobjedničkog ritma.

Iako su neki ovo djelo čuli kao dokaz da je skladatelj izgubio razum, ova je simfonija jedna od njegovih najoptimističnijih djela, a osvojila je i Richarda Wagnera koji je Sedmu simfoniju smatrao apoteozom plesa. Najpopularniji, drugi stavak Sedme simfonije opčinjava još od premijere i njime se koriste mnogi umjetnici do danas.

Zanimljivo je kako je skladateljev brat, nedugo nakon Beethovenove smrti, pronašao ljubavno pismo naslovljeno Besmrtno ljubljenoj. Riječi tog pisma nastajale su istovremeno s notama Sedme simfonije zbog čega se često zaključuje da ih povezuje ista energija, ista pozitivna misao, bujna, slavljenička simfonija kao glazbeni prijevod jedne realne sreće.

HRT Radio Rijeka-Virtuozni nastup Aljoše Jurinića na otvorenju sezone u HNK Zajcu

Kanal Ri-JURANIĆ I JURINIĆ

HRT Vijesti iz kulture-(2:53-4:06)

Novi list-Nova sezona u “Zajcu”: Juranić i Jurinić oduševili publiku

Fiuman.hr-Nova sezona u Zajcu započela uz Juranića i Jurinića

Novo.hr-Kazališna sezona riječkoga HNK otvara se koncertom “Juranić i Jurinić”

La voce del popolo-Con Juranić & Jurinić al via la stagione dello Zajc

Novi list-Pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić: Najviše volim glazbu koju sviram

HRT Radio Rijeka-Aljoša Jurinić: mladi pijanistički virtuoz na otvorenju kazališne sezone

Scena.hr-Svečano u novu sezonu: Aljoša Jurinić uz maestra Zorana Juranića

Pod Učkun-Svečano u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

Mic.hr-Otvaranje nove sezone HNK Ivana pl. Zajca koncertom “Juranić&Jurinić”

Cro kultura-HNK Ivan pl.Zajc u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

Fiuman.hr-U petak svečano otvaranje sezone u Zajcu

Apolitični.hr-SVEČANO U NOVU SEZONU UZ MAESTRA ZORANA JURANIĆA I PIJANISTIČKU ZVIJEZDU ALJOŠU JURINIĆA

Showbizzmagazin-HNK Ivana pl. Zajca svečano ulazi u novu sezonu uz Juranića & Jurinića

Moja Rijeka-Svečano u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

Urbancult-Maestro Zoran Juranić i pijanista Aljoša Juranić otvaraju novu sezonu

Extravagant-Svečano u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

Foto & Video galerija