PREDSTAVLJAMO NOVE ČLANICE I ČLANOVE BALETNOG ANSAMBLA

19. listopada 2020.

Našem su se baletnom ansamblu ove sezone pridružile dvije solistice iz Japana, Mao Fujita i Soyoka Iwata te dva solista iz Italije, Jody Bet i Francesco Pio De Benedictis.

Mao Fujita rođena je u Tokiju te se već u dobi od četiri godine počela baviti plesom u lokalnom baletnom studiju. Dobitnica je nekoliko nagrada. Tijekom svoje plesne edukacije u Australskoj baletnoj kompaniji plesala je u različitim ulogama i produkcijama poput princeze Florine u „Uspavanoj ljepotici”, te u „Who cares?” i „Serenadi” Georgea Balanchinea. Sudjelovala je i u koreografijama Simona Dowa, Margaret Wilson, Stephena Baynesa, Marka Anneara, Maina Gielguda itd. Vrlo je uzbuđena što se od rujna 2020. godine pridružuje riječkom Baletu i započinje svoju profesionalnu karijeru u prekrasnoj joj Hrvatskoj.

Iz Tokija dolazi i Soyoka Iwata, studentica Kraljevskog konzervatorija u Haagu. Nastupala je u predstavama Hansa van Manena, Paula Lightfoota i Sole Leóna, Johana Ingera, Medhija Walerskog i drugih. Našem Baletu se pridružuje kao stažistica (Erasmus +) u sezoni 2020./2021.

Jody Bet dolazi iz Italije. Kao član kompanije Junior Balletto di Toscana plesao je u predstavama „Romeo i Julija” koreografa Davida Bombanea, „Bella Addormentata” koreografa Diega Tortellija i u koreografiji „Months” Valerija Longa. A kao član Nuovo Balletto di Toscana pleše u „Cenerentoli” Jiříja Bubeníčeka, „Pulcinella, uno di noi” Arianne Benedetti i u „Inner ballad” Roberta Doverija. Tijekom svoje plesne karijere imao je priliku zaplesati i u koreografiji Giovannija di Cicce za operu „Aida” u produkciji Teatra la Fenice u Veneciji, te u koreografiji Alessija Marie Romana za operu „Fernand Cortez” u produkciji Teatro del Maggio Musicale Fiorentino.

Talijanski plesač Francesco Pio De Benedictis nastupio je u predstavi „Carmen” u Lecceu. Od 2015. do 2018. godine zaposlen je kao solist u Rumunjskom nacionalnom kazalištu Oleg Danovski. Nakon prvog iskustva rada u nacionalnoj kući, potpisuje ugovor s Baletom HNK u Splitu gdje u statusu demi-solista pleše klasičan, neoklasičan i moderan baletni repertoar surađujući s koreografima poput Igora Kirova, Stephana Delattrea, Douglasa Leeja, Daniela Cardosa, Maše Kolar i Kristiana Levera.