Vrela krv južne Italije u operama „Cavalleria rusticana“ i „Pagliacci“

21. siječnja 2023.

U režiji vjerojatno najpopularnijeg zaljubljenika u operu Dražena Siriščevića i pod dirigentskim vodstvom talijanskog maestra Mattea Salveminija na sceni „Zajca” premijerno će 25. siječnja u 19 sati, jedna za drugom zaigrati gotovo nerazdvojne opere „Cavalleria rusticana” i „Pagliacci”!

Ne propustite talijanski operni realizam, klasične verističke operne blizance, dramatična remek-djela, Mascagnijevu „Cavalleriju rusticanu” koja je pak nezadrživo inspirirala Leoncavalla za nastanak njegovih popularnih „Pagliaccija”!

Kao Santuzza u operi „Cavelleria rusticana“ nastupit će nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar koja je za tu ulogu nagrađena Nagradom „Milka Trnina”. U ulozi Turiddua izmjenjivat će se tenori Ivan Defabiani i Bože Jurić Pešić, a Alfija će tumačiti Robert Kolar.

U ulozi Cania, predvodeći solističku ekipu opere „Pagliacci“, po prvi put će se riječkoj publici predstaviti bugarski tenor Ivan Momirov koji je nastupio na opernim pozornicama diljem svijeta (Kanada, Francuska, Italija, Austrija, Japan, Novi Zeland, Poljska, Portugal, Južna Koreja, SAD) u vodećim svjetskim opernim kazalištima kao što su Kraljevska operna kuća Covent Garden u Londonu, Teatro dell’Opera u Rimu, Teatro Carlo Felice u Genovi, Teatro San Carlo u Lisabonu, Mariinsky teatar u Sankt Petersburgu. te na brojnim festivalima, uz neke od najvećih opernih zvijezda našeg vremena. Također prvi put pred riječkom publikom nastupit će i Domenico Balzani u ulozi Tonia. Kao Nedda / Colombina nastupa slovenska sopranistica Mojca Bitenc koju publika pamti s Međunarodnog natjecanja mladih pjevača „Zinka Milanov” kada je osvojila 2. nagradu žirija i Nagradu publike, a tim slijedom nastupala je i kao Maja u nagrađenoj „Operi po Kamovu” Zorana Juranića. S Bitenc alternira riječka sopranistica Vanja Zelčić.

Dvije opere vođene jednostavnim, istinitim i snažnim, tragičnim zapletom kojeg pokreću ljubav, strast, ljubomora, povrijeđena čast, izdaja i osveta, nastale su ranih 1890-ih te se često izvode jedna za drugom. Obje su smještene u vrelu južnu Italiju kojom vladaju tradicionalne vrijednosti, donose djelić stvarnog života običnih ljudi, nadahnute su istinom i oduševljavaju postižući glazbom neukrotivu emotivnu snagu…

Dvije opere u jednoj večeri možete pogledati još i 4. veljače.

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj