“Zajc” u gostima, gosti u “Zajcu”

5. svibnja 2023.

Nakon što su od početka ove godine, u svega četiri mjeseca, ostvarili već 17 gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, naši umjetnički ansambli nastavljaju putovati i gostovati.

Ansambl Hrvatske drame s dvije svoje uspješnice gostuje u Puli i Zagrebu: „Rastanci“ Mani Gotovac u režiji Anastasije Jankovske 6. svibnja bit će izvedeni na pozornici INK-a, a Lorcina „Yerma“ u režiji Rajne Racz 9. svibnja na pozornici ZKM-a.

Nakon nedavnog gostovanja u Poljskoj, baletni ansambl već 10. i 11. svibnja gostuje u zagrebačkom „Lisinskom“ sa senzacionalnim baletnim draguljem, „Posvećenjem proljeća“ Igora Stravinskog u koreografiji Maše Kolar. Potom napuštaju Hrvatsku i upućuju se u Mađarsku gdje će 31. svibnja izvesti „Romea i Juliju“, balet Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, na 10. međunarodnoj kazališnoj olimpijadi u Pečuhu. S baletom „Romeo i Julija“ gostovat će i u Đakovu gdje će 2. lipnja otvoriti svoja lipanjska gostovanja. Baletno-plesna hit-predstava „Plamteća voda“ Andonisa Foniadakisa 15. lipnja će se rasplamsati na otvorenoj pozornici Jadranskog festivala igre u Budvi u Crnoj Gori. I obnovljeni balet „Heroj je umoran“ Frana Đurovića u koreografiji Giuseppea Spote, riječke će balerine i baletani izvesti na otvorenom, 27. lipnja u Karlovcu u sklopu 10. KAKAFE festivala.

Riječki simfonijski orkestar sa svojim šefom dirigentom Valentinom Egelom i partiturama poznatih Mozartovih kompozicija uskoro odlazi u goste u Pulu gdje će 18. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu izvesti simfonijski koncert „Amadeus u Puli“.

No osim što odlazi u goste, „Zajc“ je istodobno i domaćin brojnim gostujućim programima. Naime, za to vrijeme, u „Zajcu“ vas očekuju brojna gostovanja hrvatskih kazališta. Još u ponedjeljak 8. svibnja u 12.00 sati gostuje „Matovilka“, predstava za djecu zagrebačkog Kazališta Tvornica lutaka. U četvrtak i petak, 11. i 12. svibnja broadwayski će duh na pozornici riječkog HNK-a oživjeti solisti, balet, zbor i orkestar zagrebačke „Komedije“ i slavna rock-opera „Jesus Christ Superstar“ Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea.

Još jedno gostovanje za djecu na programu je 16. svibnja kada stiže Teatro di Capodistria / Gledališče Koper i „Pierino e il lupo“ / „Petar i vuk“, glazbena bajka za klavir, kontrabas, bubnjeve i naratora. A 24. svibnja u „Zajcu“ gostuje splitski HNK i njihova hit-predstava „U malu je uša đava“ Tisje Kljaković Braić u dramatizaciji i režiji Marija Kovača.

I lipanj u „Zajcu“ obilovat će gostujućim predstavama, onima u sklopu programa K-HNK, Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta. Već 2. lipnja ponovno stiže HNK Split, ovoga puta baletni ansambl i autorska večer Angelina Preljocaja „La stravaganza“. Zagrebački HNK gostuje 19. lipnja s Krležinom „Ledom“ u režiji Franke Perković, a komedija „Čaruga“ Ivana Kušana u režiji Borisa Svrtana iz Osijeka dolazi 21. lipnja.

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra

Generalni pokrovitelj Baleta