Četiri koprodukcije „Zajca“ u tjedan dana

6. ožujka 2023.

Prošli je tjedan bio u znaku koprodukcija, u samo sedam dana njih čak četiri, i to baletne, operne i dramske, na pozornicama triju nacionalnih kazališta u tri grada, Rijeci, Zagrebu i Mariboru.

Sve je počelo u ponedjeljak 27. ožujka kada je balet „Čajkovski“ premijerno izveden u HNK-u u Zagrebu da bi već sljedećeg dana balet „Spartak“ doživio svoju riječku premijeru. Riječ je o, podsjetimo, dvostrukoj baletnoj koprodukciji riječkog i zagrebačkog HNK u sklopu programa K-HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, koja je iznjedrila dvije uspješne predstave. „Čajkovskog“ je izvodio riječki, a „Spartaka“ zagrebački baletni ansambl, na pozornici „Zajca“ uz Riječki simfonijski orkestar i sudjelovanje Riječkog opernog zbora. Zahvaljujući ovoj K-HNK suradnji oba su nacionalna kazališta, a time i njihove publike, dobila po jedan premijerni baletni naslov više. Riječke izvedbe „Spartaka“ i zagrebačke „Čajkovskog“ prošloga je tjedna ukupno vidjelo više od 5 tisuća gledateljica i gledatelja.

U Operi Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru upravo igra koprodukcija riječke i mariborske opere, Verdijev „Don Carlo” pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela u režiji Marina Blaževića, koji nam u Rijeku premijerno stiže 21. travnja, a potom se izvodi 27., 28. i 29. travnja te 2. svibnja. Nastupa blistava solistička ekipa što ju čine renomirana i omiljena imena: Aljaž Farasin, Diana Haller, Anamarija Knego, Goran Jurić, Giorgio Surian, Luka Ortar, Michaela Selinger, Jaka Mihelač, Slavko Sekulić i ostali.

Tjedan je završila jučerašnja premijera dramske riječko-zagrebačke koprodukcije, „Enigmatskih varijacija“ u HNK-u u Zagrebu. Nakon što je prošle sezone bila postavljena u Talijanskoj drami, predstavu Éric-Emmanuela Schmitta u režiji doajenke hrvatskog glumišta Neve Rošić izvode Aleksandar Cvjetković i Luka Dragić, a u Rijeci je premijerno gledamo 14. travnja u Exportdrvu.

Foto & Video galerija
 

Generalni pokrovitelj Baleta
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj