Dvije premijere, tri komorna koncerta i četiri gostovanja: Prodaja ulaznica za lipanjski program u tijeku

25. svibnja 2023.

Ulaznice za sve programe na lipanjskom programu su u prodaji! Što vas očekuje? Operna i dramska premijere, tri komorna koncerta i četiri gostovanja.

Nagradu za najbolju glumicu što ju je naša nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak dobila na nedavno završenom Festivalu glumca proslavit ćemo u četvrtak 1. lipnja na najbolji način – izvedbom predstave u kojoj igra svoju nagrađenu Belu. Naravno, riječ je o gostujućoj predstavi „Otočka terca“ koja je u siječnju do posljednjeg mjesta ispunila gledalište „Zajca“ i duboko dirnula publiku. Olivera Baljak će, uz još dvije sjajne glumice Branku Petrić Fehmiu i Anu Vilenica, ponovno na pozornici „Zajca“ odigrati svoju ulogu jakom emocijom koja je prešla i na zadivljeni stručni žiri kao što uvijek prelazi na publiku. Budite u „Zajcu“ 1. lipnja i zajedno čestitajmo našoj Oliveri na prestižnoj nagradi.

A u subotu 3. lipnja očekuje vas komorni koncert Večer vokalne lirike i prigoda ponovno čuti sjajne solistice i soliste ansambla Opere, Kristinu Kolar, Anamariju Knego, Božu Jurića Pešića, Davora Nekjaka i ostale, koji će oživjeti stihove predstavnika lieda, interpretirati solo pjesme poznatih skladatelja, osebujna ritma i melodije, prožete lirskim ugođajem, a najčešće ljubavne ili pastoralne tematike.

Premijera opere „Pikova dama“ Petra Iljiča Čajkovskog uz dirigiranje maestra Valentina Egela te u režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović na rasporedu je 15. lipnja, a repriza je 17. lipnja. Riječkoj će i regionalnoj publici, koja se tradicionalno oslanja na talijansku opernu tradiciju, predstaviti još jedno kapitalno djelo ruskoga opernog repertoara. U ulozi Hermana je Ivan Momirov, Lizu tumači Marianna Martirosyan, odnosno Agnes Thorsteins u alternaciji, a Stara grofica je Dunja Vejzović.

Vrlo zanimljivu i neuobičajenu premijeru priprema Talijanska drama 2. lipnja, dok su reprize 3., 5., 6., 7., 9., 10., 16., 17., 23. i 24. lipnja. Riječ je o autorskom projektu „Deriva urbana / Urban drift“ austrijsko-španjolske kazališne družina Eléctrico 28 koja razbija kazališnu konvenciju četvrtog zida i pasivne publike. Izvedba vodi gledateljice i gledatelje kroz grad, te zajedno s izvođačima otkrivaju riječki mentalitet.

Komorni koncert Percussion Experience 16. lipnja izvest će Drumming Zajc, Revibrant trio i gosti iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Novi uzbudljivi program i načini glazbenoga izražavanja sigurno će osvojiti srca publike.

Na našu scenu se vraća skladatelj, komorni glazbenik i prvi solo-violončelist Berlinske filharmonije Bruno Delepelaire koji će sa svojim triom, Tobiasom Feldmannom na violini i Kim Barber na klaviru, 27. lipnja izvesti Mozarta, Dvořáka i Ravela.

Gostovanje Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Split riječkoj će publici predstaviti autorsku večer Angelina Preljocaja 2. lipnja. Moći ćete pogledati dvije koreografije poznatog svjetskog umjetnika, u prvom dijelu („La Stravaganza“) autor se bavi temom imigracije gdje prošlost upada u budućnost, dok drugi dio („Noces“) preispituje svadbene rituale.

Predstavu Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, „Ledu“ Miroslava Krleže u režiji Franke Perković pogledajte 19. lipnja. Briljantno napisane uloge, sjajni dijalozi, intrigantne situacije i isprepleteni odnosi koji variraju od salonske drame do vodvilja, samo su neki od elemenata ove jedine Krležine komedije.

Komedija „Čaruga“ dramatičara i prevoditelja Ivana Kušana u režiji Borisa Svrtana Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku gostuje kod nas 21. lipnja. „Ono što je u ovome tekstu Ivana Kušana fenomenalno je svojevrsno moliereovsko ogledalo i želja da se, nakon što se dobro nasmijemo, suočimo sa sobom i zapitamo zašto smo takvi kakvi jesmo“, ističe redatelj Boris Svrtan.

Odaberite program po svom ukusu, uživajte u raznolikosti kazališnih priredbi!

 

Foto: Lana Polić

 
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj