Premijera rePUBLIKA U ORKESTRU (ZAJC LAB)
BADco, Hrvatska drama i Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca

Koprodukcija: Talijanska drama i Hrvatska drama, BADco., Chicago Cultural Centre i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu
Redatelj:
Dramaturgija:
Koreografkinja:
Koreografska suradnica:
Scenograf:
Kostimograf:
Instalacija:
Opla-stick, muka po Paolu Scheggiju
Glazba:
John Cage, Etudes Boreales
Izvode:
Video:
Korišteni video i filmski materijal:
Goat Island: The Sea And Poison / Louis Bunuel i Salvador Dali: Andaluzijski pas
Prijevod:
Inspicijentica:
Producent BADCo.:
Lovro Japundžić

Premijera: 20. listopada 2019.

Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet, nije nikakva novost. Niti da su ga pokušali spasiti. Ali što kad niti promjena niti izgledi za spas nisu izvjesni, kad prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz – učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kad je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, odlučujemo se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg.

Ova predstava nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra – utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.

Predstava rePUBLIKA U ORKESTRU finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci u suradnji Talijanske i Hrvatske drame i izvedbenog kolektiva BADco.. U ovoj trodijelnoj predstavi vraćamo se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D’Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).

Projekt je pripreman u Centru za kulturu Novi Zagreb i Chicago Cultural Centre.

Posebna zahvala Cosimi i Franci Scheggi za ustupanje prava na rekonstrukciju performansa Paola Scheggija: Oplà stick, muka po Paolu Scheggiju.

Zahvale: Lin Hixson, Karen Christopher, Matthew Goulish, Mark Jeffery, Bryan Saner, Nicholas Lowe, Sarah Skaggs, John Rich, Jasna Jakšić, Drugo more.

BADco. je izvedbeni kolektiv koji djeluje u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec.

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju tri koreografkinje/plesačice, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Predstava je inspirirana radovima Edvarda Muncha, Ernsta Tollera, Gabriela D’ Annunzia, Johna Cagea, Vita Acconcija, Paola Scheggija, Goat Island, Karen Brodine i urođenica zapadne Amazone. Produkciju rePUBLIKA U ORKESTRU podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Rad kolektiva BADco. podržava Zaklada Kultura nova.

Foto & Video galerija