la-boheme-web

Premijera LA BOHÈME
Giacomo Puccini

Dirigent:
Redatelj:
Uloge:
MUSETTA, pjevačica: Vanja Zelčić / Marija Kuhar Šoša
RODOLFO, pjesnik: Aljaž Farasin / Martin Sušnik
MARCELLO, slikar: Robert Kolar
SCHAUNARD, glazbenik: Dario Bercich
COLLINE, filozof: Luka Ortar / Slavko Sekulić
ALCINDORO, stari gradski vijećnik: Sergej Kiselev
PARPIGNOL, prodavač igračaka: Davor Lešić
GLAVNI KONOBAR: Nikola Nedić
Kostimografkinja:
Scenograf:
Oblikovatelj svjetla:
Asistentica scenografa:
Koncertni majstor:
Vokalna priprema:
Zborovoditeljica:
Dječji zbor pripremile:
Franka Zlatić / Nika Mančić
Korepetitorice:
Ana Anconelli / Nataliya Marycheva / Jelena Tihomirović
Inspicijentice:
Šaptač:
Prijevod titlova:
Nataša Ozmec

Premijera: 23.10.2017.

Opera u četiri čina

Libreto prema romanu Prizori iz života boema (Scènes de la vie de bohème) Henrija Murgera: Luigi Illica i Giuseppe Giacosa

I jesen 2017. otvaramo operom u režiji poznatog američkog redatelja Fabrizia Melana. Nakon što je publika plakala zajedno s Wertherom i Charlotte tijekom lanjskih izvedbi „Werthera“ J. Massenetea u režiji Melana, 30 godina od posljednje izvedbe „La bohème” u našem kazalištu, ovaj iskusni i proslavljeni operni redatelj donosi nam već zaboravljene prizore iz života boema. Zadnje svoje „Bohème” Fabrizio Melano radio je za Metropolitan Operu sa zvijezdama poput Renate Scotto i Luciana Pavarottija, a o novoj režiji za HNK Ivana pl. Zajca napisao je: „Ovaj put volio bih se, kao i u Wertheru, koncentrirati na psihologiju i interakciju između likova i teških tema s kojima se susreću: siromaštvo i bolest. Upravo stoga komplicirana scenografija neće biti potrebna, dok kostimi ne moraju biti vremenski određeni – radnja se događa bilo gdje od 1840. do danas.”

Život umjetnika u ovoj operi i naš je život i borba. S pričom koja prati okrutnu realnost i pokušaj ostvarenja četvero mladih umjetnika uz melodramatičnu glazbu skladatelja Giacoma Puccinija, moći će se poistovjetiti ne samo umjetnici već i publika. Nadanja o boljem sutra i svakodnevna bitka s okrutnom stvarnošću, zasigurno su dio i naše aktualnosti, a tragičan kraj glavnih junaka nesumnjivo  će nas ponovno dovesti do suza.

Orkestar i zbor Opere, članovi ansambla Hrvatske drame i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te Dječji zbor „Kap”

Svjetska praizvedba: 1. veljače 1896. Teatro Regio, Torino, Italija

Praizvedba u Rijeci: 10. svibnja 1898. Teatro Comunale (Općinsko kazalište), 28. svibnja 1949. u Narodnom kazalištu

Premijera 23. listopada 2017.

Trajanje predstave:

Predstava traje 2 sata i 40 minuta s dvije pauze, nakon 2. i 3. čina.

 

Kao i u „Wertheru”, i ovaj put koncentrirao sam se na psihologiju i interakciju između likova i teških tema s kojima se susreću: siromaštvo i bolest. Upravo stoga komplicirana scenografija nije potrebna, dok kostimi nisui vremenski određeni – radnja se događa bilo gdje od 1840. do danas. Također, veliki je užitak raditi s ansamblom iznimno talentiranih mladih pjevača voljnih poduzimati dramatični rizik. Nadam se, vjerni smo Murgerovim „Prizorima iz života boema”, revolucionarnim kada su se pojavili, te Puccinijevoj operi koja je potresala koliko i veselila svoju prvu publiku.

Fabrizio Melano

…toliko je privlačna i pristupačna da se lako može dogoditi bezbrižna i loše pripremljena glazbena izvedba. Nažalost, to se događa prečesto. Ipak, ako postoji dovoljno posvećenosti i truda u proučavanju Puccinijevih preciznih, gotovo opsesivnih, uputa za tempo, ritam i dinamiku,  „La Bohème” nedvojbeno isplivava kao veliko remek-djelo. To je jedna od istinski savršenih opera čiji se niti jedan dio ne može izbaciti, niti nota promijeniti. Svi koji radimo na ovoj produkciji „La Bohème” nastojimo joj posvetiti pažnju i odati poštovanje koje zaslužuje, kako bi naša publika bila duboko dirnuta upravo onoliko koliko je to htio i sam Puccini.

Ville Matvejeff

Foto & Video galerija