GLORIA FABIJANIĆ JELOVIĆ O „POLJUBI ME, KATO“: KRENITE NA IZVEDBE SJAJNOG MJUZIKLA

16. srpnja 2021.

Ljetne noći idealne su za mjuzikle s komičnom notom i pamtljivim songovima, a riječki HNK Ivana pl. Zajca upravo je takvom programskom politikom to i potvrdilo. Na pozornici Kazališta premijerno je uprizoren mjuzikl „Kiss me, Kate/Poljubi me, Kato/Baciami, Cate“, na libreto Belle i Samuela Spewacka i na glazbu i stihove Cola Portera, poznati klasik koji su gledale mnoge generacije. U ovom su mjuziklu u suradnji s Talijanskom dramom sudjelovali članovi Hrvatske drame, Opere i Baleta.

Izvrstan spoj klasične priče i današnjeg vremena

Pod glazbenim ravnanjem mladog Filipa Gjuda i u režiji i koreografiji Tihane Strmečki, posebno treba izdvojiti sjajan prijevod, prepjev i adaptaciju teksta Igora Weidlicha koji je klasičnu i poznatu priču izvrsno spojio s današnjim vremenom i njegovim političkim aktualnostima. Inventivna scenografija na dva nivoa s okretnim podijem Liberte Mišan i maštoviti kostimi Sandre Dekanić oblikovali su kompaktnu sliku predstave u predstavi, čineći jedinstvenu cjelinu privatnog života glumaca današnjeg vremena stopljenog s adaptacijom Shakespearove srednjovjekovne „Ukroćene goropadnice“.

Leonora Surian Popov i Mirko Soldano: izvrstan glumački par izvedbom i pojavom

Pozornica je bila živi organizam na kojem je sve vrvjelo od pokreta, izvrsno koreografiranih i sjajno uvježbanih protagonista svih kazališnih ansambala pod vodstvom Tihane Strmečki. U ovakvoj kazališnoj formi nosioci uloga imaju vrlo zahtjevan zadatak – moraju znati glumiti, plesati i pjevati, što su na premijeri i pokazali u vrlo nadahnutoj izvedbi. U manjim ulogama uspješni su bili Vivien Galletta, Marko Fortunato, Andrea Tich, Denis Brižić, Giuseppe Nicodemo, Jasmin Mekić i Dražen Mikulić. Posebne su simpatije publike osvojili Nikola Nedić i Mario Jovev, sjajni duo fantastično koreografski usklađen i glumački i pjevački upečatljiv. Stefano Surian pokazao je u svom glumačkom iskazu komiku lika, upotpunjujući ga čistom glasovnom interpretacijom, dok je posebnu pažnju publike privukla sjajna Elena Brumini, gipko rasplesana, ritmična, raspjevanoga glasa i uvjerljive glume. Nosioci dvaju glavnih uloga, Leonora Surian Popov kao Lili Vanessi i Mirko Soldano kao Bruno Cambieri, bili su izvrstan glumački par pojavom i glumačkom izvedbom, dok je u pjevačkom dijelu pozornicom suvereno vladala Leonora Surian Popov, pokazujući svu raskoš svoje vokalne interpretacije.

Zaigranost i veselje svih protagonista oduševili publiku

Zanimljiva šarolikost slika, vrlo dobar ton oblikovatelja zvuka Saše Predovana i dizajn svjetla Dalibora Fugošića koji je pratio glazbu i radnju na sceni, činilo je predstavu zanimljivom i energičnom, u kojoj se publika mogla, prateći komične situacije pod čijim se plaštom odvijala borba spolova, pronaći i zabaviti. Možda je jedina zamjerka dužina same izvedbe, više od dva i pol sata, no, zaigranost i veselje svih protagonista na sceni, kao i poznati songovi, oduševili su publiku koja je željna upravo ovakve neopterećujuće kazališne forme. Zato krenite u kazalište, na ostale izvedbe sjajnog mjuzikla „Poljubi me, Kato“.

 

Foto: Fanni Tutek-Hajnal

Medijski pokrovitelj / Partner mediatico