Premijera LEICA FORMAT
Daša Drndić

Redateljica:
Autor adaptacije i dramaturg:
Dramaturgija:
Scenograf:
Kostimografkinja:
Skladatelj:
Video:
Suradnica za pokret:
Asistenti režije:
Asistentica scenografa:
Asistentica kostimografkinje:
Igraju:
Studenti glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci:
Aleksandar Filo / Klara Modrić / Petar Baljak / Ivona Bulešić / Ivan Rafaeli / Ena Jagec / Toni Kukuljica / Mario Jovev / Martin Grđan / Nataša Veselinović / Tonka Mršić / Marta Čaržavec / Ana Maria Štefanac
Inspicijentica:

Premijera: 17.5.2019.

Još od „Vježbanja života” Rijeka s nestrpljenjem očekuje veliku predstavu u kojoj je sam grad glavni lik: riječke ulice, tržnica, Riječanke i Riječani – ono što nosimo kao identitet i kako se s tim naslijeđem nosimo u vrijeme promjena devedesetih i dvijetisućitih…
„Leica format” naziv je koji izvorno znači format filma za fotografski aparat, prema imenu kompanije Leica, s prepoznatljivim perforacijama na rubovima. Ovaj retro-moment jedan je od mnogih vizualnih, čujnih ili emocionalnih motiva koji nas čekaju u tekstu: kako su se zvale ulice i trgovi, koje trgovine, hoteli, javne kuće su postojale prije stotinjak godina i što je danas na njihovom mjestu? Kakve se obiteljske tajne skrivaju u pokrajnjim sobičcima starih građanskih stanova i nosimo li možda njihove gene i mi?
Pišući o gradu „izvana” i „iznutra” spisateljica ruje po nečemu što se može zvati mentalitetom: kojim jezikom danas govore Riječani, koliko si dopuštaju bliskosti s nekim i zašto ne, tko je uopće pravi Riječanin i od kada se to broji, te tko sve nosi taj osjećaj nepripadanja gradu… I koliko smo spremni prepoznati u sebi i komičnost i tugu i neprijateljstvo i agresiju koje emitiramo dok šetamo Korzom?
Činjenica da Daša Drndić neće gledati predstavu prema njenom romanu „Leica format” neugodno nas upozorava na propuštene prilike prema spisateljici koja je prevođena na petnaestak jezika i dobitnica međunarodnih priznanja, a živjela je u našem gradu.
„Leica format” prisilit će nas da se suočimo sa svakodnevnim nasiljem koje pokušavamo opravdati i nazvati nekim drugim imenima. Daša Drndić upravo nemilosrdno proziva nas i našu ulogu i odgovornost u društvu, u gradu i državi, u Europi i svijetu.
U adaptaciji Gorana Ferčeca, nagrađivanog pisca i dramaturga i režiji predstavnice malobrojnog, ali snažnog redateljskog ženskog rukopisa Franke Perković, „Leica format” bit će veliki izazov za Hrvatsku dramu i njenu publiku.

PARTNER PREMIJERE