Sad i nikad više_vizual

Bliži se taj dan – u subotu otvaramo baletnu sezonu premijerom „Sad i nikad više“!

18. listopada 2023.

Iščekivano otvorenje nove sezone našega Baleta već je u subotu 21. listopada s početkom u 19,30 sati! Na programu je premijera predstave „Sad i nikad više“!

Brojni su razlozi zašto se ova predstava ne smije propustiti, ali krenemo redom.

 

Baletni diptih

U predstavi „Sad i nikad više“ uživat ćete u dva plesna komada. Riječ je o baletnom diptihu što ga čine „Adam i Eva“ u koreografiji Maše Kolar i „Za nikad“ koreografa Jeroena Verbruggena. Prvi će dio uprizoriti fatalnu ljubavnu sudbinu Čovjeka i Žene u ambijentu klupske scene, suvremeno je to viđenje Krležine drame „Adam i Eva“. U drugome se dijelu slavi život i upozorava na njegovu brzu prolaznost, uz poruku da je svaki dan neprocjenjiv dar.

„Adam i Eva“ i „Za nikad“ dva su različita plesna djela, koja ipak imaju zajedničku nit – „simbolične radnje koje se pojavljuju u obje koreografije, a usmjerene su na spajanje tijela s ritmom i bukom glazbe, na trenutak ekstaze u kojem živimo“, ističe Maša Kolar.

 

Vrhunski autorski timovi

Novi ovosezonski balet „Sad i nikad više“ u rukama je vrhunskih autora.

Predstavu „Adam i Eva“ potpisuje riječkoj publici dobro poznati tandem koji pamtimo po projektima „Macbeth“, „Allegro“, „Bolero“, „Čipka”, „Posvećenje proljeća“ i „Poslijepodne jednog fauna“, Maša Kolar i asistentica za dramaturgiju i koreografiju Maja Marjančić. Slavni modni dizajner i kostimograf Juraj Zigman autor je kostima za predstavu, dok scenografiju potpisuje nagrađivana Jasmina Holbus kojoj je asistirala Aleksandra Ana Buković.

Balet „Za nikad“ koreografira Jeroen Verbruggen, vrlo traženi belgijski koreograf mlađe generacije, koji potpisuje i scenografiju predstave, u čemu mu je asistentica bila također Aleksandra Ana Buković. Nekada je Jeroen Verbruggen briljirao i kao plesač, a svoje plesačko iskustvo odražava u svakome elementu rada na sceni: „Bio sam ekstreman plesač, svojevrsna kamikaza“, priznaje te dodaje: „Nikada se nisam pitao kako ću nešto izvesti, jednostavno bih to izveo, kasnije razmišljajući o posljedicama. Uvijek sam si govorio kako želim napraviti ples koji nikada nisam uspio otplesati. Zbog toga su moje izvedbe često izazovne, ekstremne, fizički zahtjevne.“

Kostime je za ovu predstavu osmislila Ana Savić-Gecan, višestruko nagrađivana vizualna umjetnica, uz asistenciju Žarke Krpan.

 

Sjajan baletni ansambl

Riječki baletni ansambl zasluženo nosi naziv „brenda našega grada“. Dokazali su to njihovi brojni uspjesi, kako na sceni „Zajca“, tako i na mnogim drugim domaćim i međunarodnim pozornicama. A ove sezone imamo i pojačanje, čak šest novih plesačica i plesača koje će na premijeri „Sad i nikad više“ prvi put nastupiti na sceni našega kazališta.

 

Zaključak? Obavezno pogledati!

Što bi se još moglo dodati? Puno je elemenata, poput izvrsne glazbe, zanimljivoga dizajna svjetla te video projekcija. Nevjerojatna zahtjevnost predstave, i to ne samo za baletni ansambl, nego i za tehničku ekipu. Možemo zasigurno reći da ćete doživjeti show. Dođite u subotu 21. listopada na premijeru baleta „Sad i nikad više“ ili pak na jednu o repriza u listopadu ili studenome, pogledajte te obavezno podijelite dojmove i s nama!

Riječki Balet ponovno pleše do posljednjega daha!

 
Generalni pokrovitelj Baleta