OPERNI, KONCERTNI I BALETNI PROGRAM U TRSTU PREDSTAVLJENI TALIJANSKOJ PUBLICI

19. studenoga 2021.

Nakon prošlogodišnje, pandemijom uzrokovane pauze, ovosezonski programi naših Opere i, po prvi put, Baleta predstavljeni su na konferenciji za novinare u Trstu, koju su pratili brojni tamošnji mediji.

Intendant Marin Blažević izrazio je zadovoljstvo što ponovno može pozdraviti tršćansku publiku jer su prošle gotovo dvije godine od posljednjeg velikog posjeta vjerne publike iz Trsta i regije Friuli-Venezia-Giulia riječkom Kazalištu. Naglasio je kako je tijekom prošle sezone – Opstanak, koja je donijela 15 premijera i 194 izvedbe – Kazalište nastavilo i u iznimno nesklonim okolnostima ispunjavati svoju nezamjenjivu društvenu i kulturnu ulogu. Uz to je izrazio i posebno zadovoljstvo činjenicom da su nas prijatelji opere i prijatelji riječkog HNK, “Amici della lirica” pozvali da talijanskoj publici predstavimo novu opernu i koncertnu sezonu, a po prvi put i sezonu Baleta te kako se nada da će “Amici della lirica” postati i “prijatelji baleta”.

Naglasio je kako je posljednjih godina Kazalište zadobilo značajan međunarodni karakter te danas u svojim ansamblima broji nekoliko desetaka umjetnica i umjetnika različitih nacionalnosti te kako su u tome međunarodnom kolektivu brojni Talijani i Talijanke. Pri tome je istaknuo i da se ove godine slavi 75. godišnjica Talijanske drame.

Partnerstvo i suradnju s “Amici della lirica” predstavila je Elisabetta D’Erme, koja je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim posjetima programima u našem Kazalištu.

Maestro Valentin Egel, šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, predstavio je naslove operne sezone i pozvao publiku da nam se pridruži već na “Čarobnoj fruli” čija je premijera 24. studenog. Pozvao je, naravno, i na izvedbe ostalih naslova koji nam slijede s dolaskom 2022. – predstave “Cavalleria rusticana”, “Romeo i Julija”, “Arlecchino”, “Gianni Schicchi”, “Erwartung”, “Didona i Eneja” te “Tristan i Izolda”. Predstavio je maestro Egel i koncertnu sezonu Riječkog simfonijskog orkestra s posebnim naglaskom na Novogodišnji koncert “1001 noć” te poseban koncert koji nas čeka na kraju sezone – Grand finale uz Elgarov “Koncert za violončelo u e-molu” sa solo violončelistom Berlinske filharmonije Brunom Delepelaireom i praizvedbu kompozicije koju je napisao upravo za Riječki simfonijski orkestar.

Baletnu sezonu najavili su Maša Kolar i Michele Pastorini, pri čemu je ravnateljica Baleta navela razloge zbog kojih se program i ansambl smatraju “baletom s karakterom”, dok se član našeg baletnog ansambla, Talijan Michele Pastorini osvrnuo na svoj profesionalni i osobni boravak u Rijeci i Kazalištu. Istaknuo je bogati riječki repertoar i važnost mogućnosti suradnje s vrhunskim međunarodnim umjetnicima u riječkom HNK-u. Posebno je pozvao tršćansku publiku da dožive i baletni program te izrazio uvjerenje kako će nakon prvog gledanja izvedbe baletnog ansambla, zasigurno htjeti iznova dolaziti.

Kako bi ih uvjerio u to, zajedno s kolegom Nicolom Pratom izveo je točku iz “Patietične” uz klavirsku pratnju maestra Egela, a koja je pokazala što naši plesači mogu čak i kada nisu na kazališnim daskama.

Tijekom konferencije nastupila je i naša prvakinja Kazališta, sopranistica Anamarija Knego koja je otpjevala “Si, mi chiamo Mimi” iz opere “La boheme”, te bila nagrađena posebno srdačnim pljeskom okupljene publike.

A osim novinara iz brojnih medija kao što su npr. “Il piccolo”, “Primorski dnevnik”, Telequattro, Operaclick, Radioattività i drugi, na konferenciji su bili i gosti, Davorka Sarić iz Generalnog konzulata RH u Trstu, Damir Murković, predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu te Danijel Malalan kao predstavnik Slovenskog stalnog gledališča u Trstu.

Foto & Video galerija
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico