BREAKING NEWS IZ RIJEČKE OPERE!

24. prosinca 2020.

Pred sam kraj godine koja je, nesklona kazalištu, pred nas postavila posve nove izazove, ipak s vama možemo podijeliti sjajne vijesti. Dok zajedno s vama nestrpljivo čekamo da se opera vrati na pozornice riječkog Kazališta, svim njezinim ljubiteljima, kao i onima koje ćemo tek uvjeriti da je opera neodoljiva, javljamo prijelomne vijesti. Krećemo redom, premda nije lako odlučiti o njihovom redoslijedu jer su vijesti naprosto jedna bolje od druge.

Maestro Valentin Egel, odnedavno dirigent naše Opere, već je postao novim miljenikom riječke publike, a svojim je talentom, znanjem i entuzijazmom očito oduševio i Riječki simfonijski orkestar. Zajedničkom inicijativom svih glazbenica i glazbenika Orkestra pokrenut je postupak i dovršen izbor maestra Egela za novog šefa-dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra i riječke Opere. Srećom, nećemo morati dugo čekati da bismo mogli slušati i gledati maestra Egela i Riječki simfonijski orkestar, pa ćemo, najstrože se pridržavajući svih protuepidemijskih mjera, s njima biti na već rasprodanim novogodišnjim gala koncertima „Plesovi za vašu dušu“ od 27. do 31. prosinca. Već početkom siječnja očekuje nas i simfonijski koncert „Prekretnice: Zajc, Beethoven, Šostakovič“, također pod ravnanjem našeg novog šefa-dirigenta, Valentina Egela. Više o Valentinu Egelu možete doznati na ovoj poveznici.

Nadalje!
Svi još živo pamtimo uloge Maide Hundeling u Rijeci, njenu Elektru i Izoldu koje ste ispraćali višeminutnim stajaćim ovacijama, te Aidu koju je ostvarila na riječkoj pozornici početkom sezone. Dosadašnja gošća prihvatila je poziv intendanta riječkog HNK i u novu godinu s nama ulazi kao nova počasna članica riječke Opere, uz našu Dianu Haller i doajena Giorgia Suriana!
Međunarodna karijera ove njemačke sopranistice razvijala se u brojnim istaknutim opernim kućama poput Kraljevske opere u Londonu, Bečke narodne opere, Praške opere, Grand Opere u Hustonu i drugih, a sljedećeg ljeta moći će je vidjeti i publika u veronskoj Areni!
Više o Maidi Hundeling možete doznati na ovoj poveznici.

Nadalje!
Ansamblu Opere pridružuje se kao nova članica Michaela Selinger! Prvi put je publiku i kritiku oduševila kao Sesto u „Juliju Cezaru“, a potom i kao neodoljiva Carmen. Jedva čekamo novu prvakinju Kazališta, čim to okolnosti dopuste, ponovno gledati u ulozi Bizetove heroine.
Austrijska mezzosopranistica svoju je karijeru započela u austrijskim opernim kućama u Klagenfurtu i Innsbrucku. Bila je potom članica Bečke državne opere, a njena je karijera uskoro postala međunarodnom; pjevala je na Salzburškom festivalu, u Državnoj operi u Münchenu, u koncertnoj dvorani Royal Albert Hall u Londonu, na Akademiji „Santa Cecilija” te Operi u Rimu, moskovskom Boljšoju, Novom nacionalnom teatru u Tokiju, u Operi u Sydneyju…
Više o Michaeli Selinger možete doznati na ovoj poveznici.

Niz dobrih vijesti završavamo onom da u siječnju s radom započinje naš Operni studio “Giorgio Surian”. Prvi polaznici Studija našeg nacionalnog opernog prvaka, dobitnika dviju nagrada za životno djelo (one Grada Rijeke 2019. i Hrvatskga glumišta 2020.), bit će troje mladih pjevača, studenata zagrebačke Muzičke akadmije: Darija Auguštan, Filip Filipović i Emilia Rukavina. I njih ćemo uskoro gledati u prvim ulogama na riječkoj opernoj pozornici.

Prije svega, vidimo se na novogodišnjim koncertima i uz plesne tonove krećemo prema novoj, nadamo se puno boljoj 2021., koja će nam već siječnju, nadamo se, na pozornicu vratiti i operu.