Istarska svadba

Premijera ISTARSKA SVADBA / NOZZE ISTRIANE
Antonio Smareglia

Dirigent:
Redatelj:
Scenograf i oblikovatelj svjetla:
Kostimografkinja:
Asistentica dramaturga:
Prijevod:
Uloge:
Marussa (11.5.): Anamarija Knego
Marussa (15.6.): Gabrijela Deglin
Menico, Marussin otac: Giorgio Surian
Biaggio, seoski zabavljač: Filippo Pollineli
Nicola (11.5.): Jure Počkaj
Nicola (15.6.): Robert Kolar
Riječki operni zbor
Zborovođa:
Riječki simfonijski orkestar
Koncertni majstor:
Korepetitorica:
Inspicijenti:

Premijera: 11. svibnja 2024.
Trajanje:
2:00
Predstava se izvodi s jednom pauzom

Koprodukcija s Istarskim narodnim kazalištem u Puli povodom 170. obljetnice rođenja i snimanja cjelovite opere za njemačku diskografsku kompaniju CPO

 

U potrazi za novim impulsima neutabanim stazama došli smo i do još jedne premijere, opere „Istarska svadba“ Antonia Smareglie. Rođeni Puljanin, skladatelj Puccinijeva naraštaja, čija su se djela izvodila u Bečkoj operi, milanskoj Scali, u operi La Fenice u Veneciji, vraća se na našu pozornicu u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem. Ondje je staro osječko uprizorenje posljednji put i izvedeno davne 1994.godine. Opera će se i snimati za njemačku diskografsku kuću CPO što je još jedna potvrda izvrsnosti kada je riječ o podizanju kriterija u repertoarnoj politici, kao i umjetničkim dosezima Rijeke Redatelj ovoga djela kojega se radnja odvija u Vodnjanu je Marin Blažević, a dirigent Simon Krečič.

 

Prvi čin

Oluja u malom gradu, Vodnjanu, no sunce ubrzo rastjeruje oblake. U razgovor pred krčmom ulaze bračni posrednik Biagio i Nicola, sin bogataša. Okupili su se i drugi mjesni mladići koji promatraju i komentiraju djevojke na putu prema crkvi. Zadnja u redu je Marussa, Menicova kći, koju Nicola čeznutljivo pogledava. Biagio iščekuje Menica. Znajući da je Nicola zaljubljen u njegovu kćer, predlaže mu da uda Marussu za sina bogatog Placida. Biagio je nepopustljiv u svojem nagovaranju te sumnjičavi i škrti starac na kraju dopušta Nicoli da se udvara njegovoj kćeri. Završava večernja misa. Biagio se susreće s Nicolom koji mu izjavljuje da je za Marussu spreman na sve. Dolazi Luze kako bi prodala divlje jagode, ali bez uspjeha kod Biaggia i Menica. Obraća se Marussi koju pogađa njezina žalobna pripovijest te kupuje jagode.

Ubrzo dolazi Lorenzo te zaljubljeno pjeva o ljubavi prema Marussi. Nitko ne zna za njihovu ljubav. Oboje, a naročito Marussa, boje se Menica. Marussa moli Lorenza da se strpi te mu daruje zlatni medaljon u kojem se nalazi pramen kose pokojne majke. On joj poklanja svoju naušnicu te obnavlja prisegu vječne ljubavi.

U dvorištu ih zatječe Menico. Njegova kći se ohrabruje te priznaje da voli Lorenza koji ju želi oženiti. Mrzovoljni otac bezobzirno odbija prijedlog te grubo odvlači kćer u kuću.

 

Drugi čin

Menico i Biagio pretražuju kuću. Menico prepričava sinoćnji događaj i kako je prekinuo vezu Marusse i Lorenza. Tijekom svoje potrage primjećuju da nedostaje zlatno srdašce. Biagio mu otkriva kako iz povjerljivih izvora zna da je par razmijenio ljubavne darove. Sada je potrebno pronaći Lorenzov dar i vratiti mu ga da izgleda kao da je ljubav prekinuta. Njegov dar, zlatnu naušnicu, pronalaze iza kipa Bogorodice. Po pronalasku odlučuju posrednicom u ovoj prijevari učiniti Luze. Nakon što odnese naušnicu Luze odnosno Lorenzu, Biaggio se vraća sa zlatnim srdašcem te lako uvjerava Marussu da se Lorenzo predomislio i vraća joj poklon. Očajna i izdana, Marussa pristaje udati se za Nicolu. Odmah se počinju pripremati zaruke. Tijekom priprema odjednom se začuje pjesma s ulice: ojađeni Lorenzo pjeva podrugljive stihove na račun Marusse i Menica. Prvo Menico, a onda Nicola i njegovi prijatelji u srdžbi odlaze obračunati se na ulicu. Marussa je šokirana optužbama u kojima Lorenzo navodi da je ona njega napustila. Viče Lorenzu da bježi i spasi svoj život.

 

Treći čin

Marussa se priprema za svadbu. Luze, čuvši za vjenčanje, donosi poklon Marussi, vrpcu za kosu koju je sama napravila. Iako utučena zbog vjenčanja, Marussa je zahvalna na poklonu. Odluči zamoliti Luze ako može vratiti Lorenzu njegov dar. Nesvjesna da je upletena u Biagiovu spletku, Luze kaže da je to već učinila. Zgranuta, Marussa shvaća da je prevarena. Dok Luze očajava, Marussa ju preklinje da što prije dovede Lorenza kako bi mu otkrila cijelu prijevaru. Iščekujući Lorenza, Marussa zavlači Nicolu i svadbenu povorku.

Luze dovodi Lorenza. Marussa mu otkriva cijelu spletku te poručuje da ga još uvijek voli. Lorenzo joj otkriva nož koji je spremio da prvo ubije nju, a onda i sebi oduzme život. Marussa predlaže bijeg, no Lorenzo se želi osvetiti i ostati u Vodnjanu. Ipak, složi se da pozovu Nicolu te mu sve objasne. U tom trenutku Nicola zakuca na njihova vrata. Lorenzo se skriva i prisluškuje.

Marussa traži od Nicole da ju oslobodi zaruka. Iako shrvan, Nicola odbija molbe jer ne želi postati predmetom poruge među sugrađanima. Marussa ne odustaje te ga nastavlja moliti u svoje i Lorenzovo ime. Na njegov spomen Nicola pokazuje prijezir te odlučno odbija da se vjenčanje odgodi. U tom trenutku naoružani Lorenzo nasrće na njega, ali Nicola je spretniji i brži te ga smrtno ranjava. Na Marussine pozive upomoć dolaze Menico, Biagio i uzvanici. Nad mrtvim dragim, očajna Marussa sve ih proklinje.

Svijet kulture – Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu

Moja Rijeka – Riječka premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u „Zajcu“

Teklić.hr – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“: Kritika patrijarhalnog sustava kroz svijet magičnog realizma

Regionalni – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“: Kritika patrijarhalnog sustava kroz svijet magičnog realizma

Stilueta – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“

Culturenet.hr – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“

Slatka-tajna.eu – Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u “Zajcu”

Extravagant – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“

Poduckun.net – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“

KIGO.hr – Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu

ArtKvart – Operni spektakl „Istarska svadba“ premijerno u riječkom HNK

Riportal – U riječkom Zajcu premijera opernog spektakla ,,Istarska svadba”

Glazba.hr – Premijera opere Istarska svadba u riječkom HNK

HRT Radio Rijeka – Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu

Torpedo – Premijera opernog spektakla „Istarska svadba“ u riječkom „Zajcu“

Film-mag.net – Svečano otvorena Dvorana Ciscutti – Uz premijeru opere ‘Nozze Istriane’ Antonia Smareglie predstavljena obnovljena velika dvorana INK-a

Bella Una vita all’Opera – Al Teatro Nazionale Croato Ivan Zajc di Fiume è andato in scena il capolavoro di Antonio Smareglia Nozze Istriane su testo di Luigi Illica, regia di Marin Blažević che con questo spettacolo prende congedo dalla direzione artistica. Coinvolgente la concertazione di Simon Krečić

ArtKvart – Nozze istriane/Istarska svadba: Započinje renesansa zaboravljenog hrvatskog genijalca

La Voce del popolo – Le «Nozze istriane» conquistano anche Fiume

Novi list – ISTARSKA SVADBA Lijepa, “mirna” i korektno odrađena operna predstava

Kulturistra – Istarska svadba: spektakularna premijera u Istarskom narodnom kazalištu

TVNova – Art Club

TVNova – Sutra u pulskom INK premijera opere Nozze istriane

Kulturistra – Nozze Istriane Antonia Smareglie otvaraju novu dvoranu INK‑a

HRT Magazin – Svečano otvoreno obnovljeno Istarsko narodno kazalište

La Voce del popolo – «Nozze istriane» per la riapertura di Sala Ciscutti

Istra24 – OVACIJE “ISTARSKOJ SVADBI” Ljubitelje opere nije okrznulo komešanje zbog dolaska premijera

Glas Istre – FOTO / Operom “Istarska svadba” Antonija Smareglie otvoreno obnovljeno kazalište

Culturenet.hr – INK najavljuje premijeru opere “Nozze Istriane” Antonia Smareglie

iPress.hr – Pula: Opera ‘Istarska svadba’ u obnovljenom Istarskom narodnom kazalištu

Istra24 – OPERNI SPEKTAKL U NOVOOBNOVLJENOM INK-u “Čeka nas opera puna ljepote, strasti i emocija”

Glas Istre – U Istarskom narodnom kazalištu upriličena kratka proba za novinare i snimatelje

La Voce del popolo – Una rinnovata Sala Ciscutti pronta per le «Nozze istriane»

Novi list – Najavljena premijera opere “Istarska svadba”, čija se radnja odvija u Vodnjanu

Foto & Video galerija

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj