POUR HOMME ET FEMME / ZA MUŠKARCA I ŽENU
Autorski projekt Maše Kolar i Lea Mujića

POUR HOMME ET FEMME (Maša Kolar):
Glazba: Quasarr
Koreografkinja i redateljica: Maša Kolar
Asistent koreografkinje:
Scenograf: Dalibor Laginja
Oblikovatelj svjetla: Nuno Salsinha
Kostimografkinja:
Osobe:
Članovi benda Quasarr:
El. gitara, orkestracije, programiranje: Filip Frank
Vokal, tekstovi: Boris Štok
Klavijature, programiranje: Hrvoje Šćulac
Bas gitara: Sergej Hofman
Back vokal: Jelena Fabijan
POUR HOMME ET FEMME (Leo Mujić):
Glazba: Johann Sebastian Bach
Koreograf i redatelj: Leo Mujić
Asistentica koreografa: Oxana Brandiboura
Scenograf, oblikovatelj svjetla i zvuka: Ivan Kirinčić
Osobe:
Autorski tim:
Asistentica kostimografa: Lara Karlavaris
Inspicijentica: Antonija Družeta

Premijera 6. ožujka 2014. Predstava traje sat i dvadeset minuta i izvodi se sa stankom.

Dva mlada i uspješna hrvatska koreografa koja su svoje plesne i koreografske karijere stvarali na inozemnim scenama Europe i šire, tijekom jedne večeri dijelit će scenu i svoje snove. Njihova raznovrsnost u koreografskom jeziku biti će jedan novi izazov i potpuno novo iskustvo plesnoga izraza.
Autorski plesni projekt Maše Kolar nastaje u kombinaciji suradnje s poznatim riječkim indiebandom „Quasarr”. Neki od najpoznatijih songova ovog banda, kao Ti,Propaganda, Sjene,biti će izvedene uživo stvarajući neponovljiv sinergijski faktor sa suvremenim plesom. Projekt je osmišljen kao potreba  za vizualnom komponentom u glazbi, kao ljubav prema estetici vizualnog i kao potreba ekspozicije Baleta HNK  Ivan pl. Zajca široj, novoj i  najnovijoj riječkoj publici.
Autorski plesni projekt Lea Mujića pokušat će dotaknuti cikličnost i repeticiju, koristeći glazbu J.S. Bacha. Iako nam barokne Bachove skladbe nude vrhunsku matematiku zvuka sazdanu na cikličnosti, njihova dubina i slojevitost nas uvlače u tisuću boja, bude naša osjetila te nas vode kroz scenarij koji smo sami izabrali.

PLESNI TEATAR SNOVA

Glazba riječkog benda Quasarr bila je početna koreografska motivacija Maše Kolar kojoj su njihovi hitovi Ti, Propaganda, Arpeggio, Pustinje i Sjene bili inspirativni moment da uz rad s Baletom HNK Ivana pl. Zajca, koreografski vizualizira njihovu glazbu. Izvedbe uživo benda Quasarr te plesni izričaj Baleta HNK Ivana pl. Zajca stvaraju istinski neponovljiv sinergijski faktor, te za sobom povlače elemente za razvoj nove, bliže, nešto drugačije komunikacije s publikom. Plesači doslovno uklizavaju u svijet glazbe ovog riječkog benda, u njihove pjesme, te poput “quasi” zvjezdanih tijela koja nam svojom svjetlošću ukazuju na svoje prisutstvo, privlače pažnju svojom dinamičkom interakcijom. Zaista je čast biti svjedokom “odmrzavanja” plesa i glazbe te pratiti prožimanje ovih dviju umjetnosti.

Leo Mujić svoju koreografsku plesnu misao razvija na način da glazbu Johanna Sebastiana Bacha i čistu bijelu klasiku razvija do ekstrema u domeni dinamike i muzikalnosti. U maniri plesnog teatra snova koreografijom se probijaju granice, otvaraju vidici, te se ruši ali i ponovno stvara nova plesna stvarnost, razvijaju se i koreografiraju snovi. Mujić je veliki poklonik tradicije barokne glazbe kroz koju najbolje izražava svoj plesni stil, pa je tako Bach zapravo kontinuanta njegovih koreografija u Europi i diljem svijeta. Za njega je tipična posebna redateljska estetika koju možemo okarakterizirati kao izrazito čistu odnosno minimalističku, nastalu pod utjecajem velikih njemačkih redatelja.

Ronald Savković,
ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca

Foto & Video galerija