Premijera TRISTAN I IZOLDA
Richard Wagner

RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE
Dirigent:
Redateljica:
Uloge:
Tristan: Lars Cleveman
Brangana: Ivana Srbljan
Kurwenal: Robert Kolar
Marke: Luka Ortar
Kormilar: Dario Bercich
Mladi mornar: Aljaž Farasin
Scenograf i kostimograf:
Koreograf:
Oblikovanje svjetla:
Video projekcije:
Asistent redateljice:
Vokalna priprema:
Jezična savjetnica:
Zborovoditeljica:
Koncertni majstor:
Prijevod libreta na hrvatski jezik:
Korepetitor:
Inspicijenti:
Šaptačica:

Premijera: 22. veljače 2020.

Operu koja odbacuje konvencionalne pojmove vremena i prostora mnogi nazivaju početkom moderne glazbe.

Riječka Opera prvi put u svojoj povijesti producira neku operu Richarda Wagnera i to: „najsmionije i najoriginalnije djelo u mom životu”, kako je zapisao sam Wagner!
Temeljena na srednjovjekovnoj legendi, romantična glazbena tragedija u tri čina o uzvišenoj ljubavi i smrti „Tristan i Izolda”, povjerena je slavnoj američkoj redateljici Anne Bogart. Solističku podjelu predvodi impresivna Maida Hundeling, nezaboravna riječka Elektra, koja će tako u dvije sezone Rijeci predstaviti dvije najznačajnije i najzahtjevnije sopranske uloge njemačkog opernog repertoara.
Često se opera „Tristan i Izolda” svrstava u red najekstremnijih opera ikad napisanih. Početni akord u uvodu mnogi nazivaju početkom moderne glazbe nakon kojeg se u glazbu uvela kromatičnost i disonanca. Ova opera odbacuje konvencionalne pojmove vremena i prostora i često je, zbog neriješenih suspenzija, teško prepoznati završetke (i početke). Redateljica postavlja pitanje je li moguće povesti publiku na putovanje i lišiti je vlastite privrženosti ovome (zemaljskom) svijetu. Može li publika simbolički ispiti ljubavni napitak zajedno s Tristanom i Izoldom? Možemo li stvoriti sinestetički svijet u kojem prestajemo biti sigurni gdje počinju i završavaju naša osjetila?
Disonanca između pojedinca i svijeta središnja je drama Tristana i Izolde. Opera prodire u vrtlog neispunjenih čežnji, seksualnih žudnji i bolnih nerazriješenih napetosti dva pred-frojdovska lika. Naša će produkcija neprimjetno putovati iz doslovnog, materijalnog svijeta u subjektivnu metafizičku senzibilnost, i zatim ponovno natrag materijalnom, istražujući Wagnerove riječi: „Život i smrt, čitavo značenje postojanja vanjskog svijeta, ovisno je samo o unutarnjim pokretima duše”.